vukovarsko-srijemska

HDZ-ovci pozvali svinjogojce na prekid prosvjeda: Borba sa svinjskom kugom je pri kraju

01.12.2023 u 13:03

Bionic
Reading

Saborski zastupnici HDZ-a iz Vukovarsko-srijemske županije Nikola Mažar, Josip Šarić i Mladen Karlić poručili su u petak kako afrička svinjska kuga nije tema o kojoj bi trebalo politizirati te su pozvali prosvjednike da prekinu s prosvjedom

Karlić je uputio apel prosvjednicima pozivajući ih da prekinu s prosvjedom jer je dosadašnji prosvjed donio određeni uspjeh koji se ogleda u tome što su Vlada i Ministarstvo poljoprivreda učinili maksimum napora da se pomogne i obešteti svinjogojce koji su imali gubitak.

"Dodatno, Vlada nudi 600 eura za kupovinu polovica svima koji su stradalu u ovoj bolesti", kazao je Karlić na konferenciji za novinare. Ističe kako za afričku svinjsku kugu nisu krivi ni premijer Andrej Plenković niti ministrica Marija Vučković, a mjere je propisala veterinarska struka, kojoj treba vjerovati.

"Koji je smisao eutanazije ovih svinja? Smisao je da spasimo 1,1 milijuna svinja u Hrvatskoj", poručio je Karlić. Apelirao je i na Most, Hrvatske suvereniste i Domovinski pokret da prestanu "hodočastiti" u Slavoniju i unositi nemir među građane.

"Do sada je na području naše županije usmrćeno oko 35.000 svinja što je tri posto ukupne svinjske populacije u Republici Hrvatskoj. Isplaćeno je 7,1 milijun eura za 1209 oštećenih domaćinstava, a još na isplatu čeka njih oko 100", kazao je saborski zastupnik Josip Šarić.

Istaknuo je kako na današnji dan nema ni jedne novozaražene svinje te se može reći da je borba s afričkom svinjskom kugom pri kraju i nema razloga za prosvjede.

  • +23
Prosvjed svinjogojaca Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Šarić tvrdi da Most, Hrvatski suverenisti i Domovinski pokret manipuliraju prosvjednicima u cilju vlastitih političkih probitaka.

"Živim u Otoku i znam da svinjokolju danas organizira manje od 30 posto mojih Otočana, a dobar dio kupuje svinjske polovice i više ne kolje svinje", rekao je Šarić.

Po riječima saborskog zastupnika Nikole Mažara, afrička svinjska kuga je nešto što nitko nije želio te za nju nije kriv ijedan slavonski svinjogojac.

"Zato je tragično da pojedine političke opcije pokušavaju parazitirati na ovoj nesreći. Domovinski pokret zove Most, Most zove SDP, SDP zove Možemo pokušavajući stvorit 'Frankeštajn koalicije'. Dakle, možemo očekivati Grbina i Bulja na noćnoj seoskoj straži, Grmoju i Benčić u povorci ponosa kroz Zagreb i na vrhuncu predizbornih aktivnosti da svi zajedno budu udruženi i u majicama HOS-a držeći se za ruke bacaju vijence u Dunav", rekao je.

"Molim sve njih da ne rade i ne čine ono što može nanijeti još veću štetu svinjogojcima. Političke borbe se vode u institucijama koje za to postoje, a ne na ulici", poručio je Nikola Mažar.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'