POZICIONIRANJE U HDZ-U

Hasanbegović uzletio nakon Hribarova pada. Ima li Plenković razloga za strah?

08.02.2017 u 07:35

Bionic
Reading

Bivši ministar kulture i saborski zastupnik HDZ-a Zlatko Hasanbegović nakon kraćeg zatišja ponovno je u akciji. Nakon bure na čelu Hrvatskoga audiovizualnoga centra (HAVC) po mnogima glavna figura stranačke oporbe unutar HDZ-a proziva ministricu kulture. Skuplja li političke poene za neke buduće političke obračune i može li ugroziti Andreja Plenkovića, pitali smo političke analitičare

Hasanbegović je u ponedjeljak gostujući na Novoj TV izravno prozvao ministricu kao suodgovornu za stanje u Hrvatskom audiovizualnom centru  (HAVC), u kojem je 2015. bila članica Upravnog odbora, a gdje je Državna revizija utvrdila nepravilnosti zbog kojih je i odstupio ravnatelj Hrvoje Hribar. Istog dana neizravno je bocnuo i premijera Plenkovića, izjavivši da je on bio u vojsci i da mu je bilo lijepo. 

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je veliki dio javnosti pogrešno shvatio da je pobjedom Plenkovića u HDZ-u riješen problem radikalne desnice u Hrvatskoj. 'Radi se zapravo o tome da je tom pobjedom spriječen trijumf radikalne desnice, ali nije načelno spriječena njezina pobjeda. Oni nije ni sigurna u dogledno vrijeme, ali nije spriječena. Sve opcije su otvorene', naglašava Puhovski. Ocjenjuje da je radikalna desnica još važan čimbenik u hrvatskoj politici s kojim se treba ozbiljno računati, pogotovo u kontekstu dolaska lokalnih izborima. Lokalni izbori su specifični. Na njima odlučuju lokalne organizacije, navodi Puhovski, i Plenković zapravo ne može znati gdje je u nekom gradu organizacija vezana uz njega, a ne recimo uz Karamarka.

'Zbog toga se Plenković ponaša izuzetno pažljivo. Čak je dosad bio oprezniji kao predsjednik stranke nego kao premijer iako i jedno i drugo pokušava oprezno izvoditi jer je očito da se osjeća mnogo manje sigurno kao predsjednik stranke nego kao premijer', kaže Puhovski.

Puhovski: Plenkoviću problemi za godinu i pol

No, prema njegovu mišljenju, Hasanbegović ne može ugroziti Plenkovića iz dvaju razloga. Ekonomija se poboljšava, i to se u sljedećih godinu dvije sigurno neće promijeniti, a to je za premijera jako važno. Drugi razlog je što je SDP u katastrofalnom stanju, a to onda znači da HDZ gotovo sigurno ne može izgubiti lokalne izbore. Jer HDZ uspjeh ravna prema SDP-u. Puhovski vjeruje da pravi problemi za Plenkovića počinju za godinu, godinu i pol.

Pitanje je, upozorava, hoće li se sadašnji ekonomski rast nastaviti, a na dnevni će red doći i pitanje kandidata za predsjedničke izbore. 'Već se može vidjeti da nije sigurno da bi aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović mogla biti najbolji kandidat za stranku, posebno ako netko drugi bude išao s jačim kandidatom. Na primjer, mogao bi se pojaviti predsjednik Mosta Božo Petrov', kaže Puhovski.

Tu bi unutarnja rascjepkanost stranke mogla postati problem. 'Postoji još jedan dodatni element nesigurnosti kod Plenkovića, a to je da Most prođe relativno loše na lokalnim izborima, što za njih znači izgubiti Metković i Omiš', kaže Puhovski. Uvjeren je da bi tada Most mogao početi zatezati konop, možda čak i prema raskidu koalicije. 'Ako toga ne bude, sve se odgađa za otprilike dvije godine', poručuje.

Gjenero: Hasanbegović ima nišu, i ništa više

S druge strane Davor Gjenero smatra da Plenkoviću ne prijeti opasnost od Hasanbegovića jer on nije čovjek koji bi imao ozbiljnu mrežu unutar stranke. On vjeruje da Hasanbegović uživa tek difuznu potporu članstva, koje ga ne vidi kao alternativnog vođu.

'Hasanbegović uživa potporu kao glasnogovornik u nekim mišljenjima, ali ne postoji definirani set političkih vrijednosti u kojima bi mogao nastupiti protiv premijera i predsjednika stranke', naglašava Gjenero. Priznaje mu, međutim, da vrlo vješto iskorištava situaciju u javnosti i konzistentno zastupa svoje stavove.

Ipak, to nisu stavovi koji pripadaju prostoru Europske pučke stranke, to nije taj vrlo umjereni desni centar. No, za umjereni trijumfalizam zbog neugodne situacije u kojoj se našla njegova nasljednica u fotelji ministra kulture Nina Obuljen Koržinek svakako ima. Gjenero smatra da je na djelu razlika u interpretaciji mišljenja državne revizije. 'Ne raspravlja se o tome je li Hribar izvršio svojevrsnu evaziju javnog novca nego može li institucija u čijem je dizajniranju svojedobno kao zamjenica ministra sudjelovala sadašnja ministrica Obuljen Koržinek autonomno mimo političke kontrole distribuirati javni novac', kaže nam Gjenero.

To je rasprava, objašnjava, kako izgraditi državu, o tome je li je bolje imati centre koji djeluju neovisno o politici i mimo izvršne ili sve mora biti pod kontrolom države.

Ministrica Obuljen i probni baloni

'U borbi s Hribarom stvar je otišla jedan korak daleko i doveden je u pitanje i položaj osobe koja je sudjelovala u dizajniranju institucije i kasnije u kontroli njezina rada. Cijelo vrijeme se znalo da bi Obuljen zbog angažmana u HAVC-u imati problema.

Zbog toga se malo i vagalo s njezinim imenovanjem i nije slučajno da su već počeli probni baloni o novom potencijalnom ministru', ocjenjuje analitičar. Tu, naravno, Hasanbegović vidi svoju političku šansu, ali, naglašava Gjenero, to nije šansa u borbi za stranački tron, niti u borbi za mjesto ministra kulture. 'Tako dugo dok je Plenković čio i ima najviši rejting u javnosti od svih hrvatskih političara i HDZ ima stabilnu većinu, nema bitaka za tron. Hasanbegović i inače nema potencijala za preuzimanje cijele stranke. On ima svoju nišu u dijelu stranačkog tijela i ništa više', zaključuje Gjenero.