mostov zastupnik

Grmoja: Odluka Možemo! je njihova pomoć HDZ-u

27.06.2023 u 14:11

Bionic
Reading

Odluku platforme Možemo! o samostalnom izlasku na predstojeće parlamentarne izbore, odnosno o odbijanju predizborne koalicije s SDP-om, saborski zastupnik i glavni tajnik Mosta Nikola Grmoja protumačio je kao njihovu 'pomoć HDZ-u'

'Posljednjih mjeseci svjedočili smo jako dobroj suradnji tih dviju stranaka oko 'afere Zambija', a ovo je moguće uvod u 'koaliciju Zambija', dakle stranaka Možemo! i HDZ', rekao je Grmoja na konferenciji za novinare u Splitu. Njemu osobno nije logična odluka stranke zagrebačkog gradonačelnika o odbijanju predizborne suradnje s SDP-om jer se dosad to činilo kao gotova stvar, a vjeruje da su na nju utjecali i 'pritisci na zagrebačku gradsku vlast'.

'Ova odluka dijelom ide na ruku HDZ-u, jer je jasno da bi dvije stanke ljevice u zbroju dobile više glasova zajednički nego pojedinačno, no s druge strane HDZ će sada imati problem oko mobilizacije svog biračkog tijela jer ih neće moći plašiti tom strašnom ujedinjenom ljevicom', smatra Grmoja. On smatra da je 'HDZ doveo Možemo u zabludu i prevario ih anketama po kojima su izjednačeni s SDP-om, dok u stvarnosti to nije tako'.

  • +10
Nikola Grmoja Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

 'Zanimljivo je da Sandra Benčić šalje navlas jednaku poruku kao i Andrej Plenković, a to je da 'nikada neće koalirati s Mostom', odnosno da joj primarni cilj nije maknuti HDZ s vlasti. Hvala joj na tom komplimentu. Most će samostalno izaći na izbore i imat ćemo premijerskog kandidata koji će sasvim sigurno biti jači od blijedog Peđe Grbina i kompromitiranog Andreja Plenkovića, dok Možemo ionako nema koga za ponuditi', najavljuje Grmoja.

Novinarima je otkrio da se u oporbenim redovima spominjala mogućnost sastavljanja tehničke vlade nakon parlamentarnih izbora, koja bi imala zadatak izmijeniti izborne zakone, te smijeniti glavnu državnu odvjetnicu i ravnatelja HRT-a, nakon čega bi se organizirali 'pravi' politički izbori. No, kaže Grmoja, zbog približavanja stranke Možemo! HDZ-u ni to više neće biti izvedivo.