novo izvješće

Grmoja: Hrvatska najgora u EU po percepciji neovisnosti pravosuđa

21.06.2023 u 13:26

Bionic
Reading

Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja rekao je u srijedu da novo izvješće EU o neovisnosti pravosuđa za 2023. pokazuje kako 75 posto hrvatskih građana vjeruje da se politika i vlast miješaju u neovisnost pravosuđa, i po toj ljestvici smo najgori u EU

"Novo izvješće EU o neovisnosti pravosuđa za 2023. pokazuje da 75 posto hrvatskih građana vjeruje da se politika i vlast miješaju u neovisnost pravosuđa. I tu smo po toj ljestvici najgori u EU", izjavio je Grmoja na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Pozvao je predsjednika saborskog Odbora za pravosuđe SDP-ovog Mišela Jakšića da na dnevni red tog Odbora stavi izvješće o stanju sudbene vlasti predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića.

Mostov zastupnik smatra kako to Jakšić može učiniti i bez zastupnika vladajuće većine, a kada se to raspravi na Odboru, očekuje i da će Dobronićevo izvješće doći i na plenarnu sjednicu.

Grmoja također tvrdi kako nisu točne izjave HDZ-ovih zastupnika da se Hrvatska nešto poboljšala na tom području, i da se 'vidi da smo po percepciji neovisnosti pravosuđa na začelju EU'.

Grmoja je negativno odgovorio na novinarski upit je li primjeren termin odlaska premijera Andreja Plenkovića u Srbiju.

"Definitivno nije, jer ovaj odlazak Plenkovića u Srbiju pomaže samo Vučiću da pokaže to nekako svoje europskije lice", rekao je.

Smatra i da taj odlazak u Srbiju pomaže i osobnoj karijeri i ambiciji Andreja Plenkovića koji se želi pokazati kao netko tko može razgovarati "s tom problematičnom Srbijom i problematičnim Vučićevim režimom".

"Hrvatska od toga nema nikakve koristi", poručio je Grmoja.

Premijer Plenković dolazi 23. lipnja u Suboticu, u povodu otvaranja "Hrvatske kuće", na poziv predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasne Vojnić i predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova, koji je i ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije.