zlatko babić

Gradonačelnik Kutine: U kratko vrijeme, sjeverni dio grada pretvorio se u rijeku

06.06.2023 u 19:31

Bionic
Reading

Nevrijeme je poharalo Kutinu: poplavljeni su škola, vrtić, učenički dom, podrumi u kućama... Vatrogasci su zatrpani pozivima

'U kratko vrijeme, u sat vremena, sjeverni dio Kutine pretvorio se u rijeku', kazao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić za Dnevnik Nove TV govoreći o posljedicama kišnog nevremena koje je poharalo Kutinu.

Istaknuo je kako je najveća šteta na privatnim kućama te da su u fazi da su vatrogasci i komunalna poduzeća ispumpali gotovo sve podrume. Dodao je kako se čiste ulice, a trebat će sanirati i oštećeni dio asfalta.

Na pitanje tko je odgovoran za održavanje s obzirom na to da se ovakvi scenariji ponavljaju unazad nekoliko godina, Babić odgovara kako u gradu i okolici postoji nekoliko kritičnih točaka.

'Vjerujemo da će se to riješiti izgradnjom akumulacijskog jezera, takozvane retencije Polojac. To je investicija Hrvatskih voda, ona je sada u fazi realizacije i rješavaju se imovinsko-pravni odnosi. Očekujemo da bi početak gradnje tog jezera bilo sredinom sljedeće godine. To jezero će sigurno rasteretiti grad Kutinu. Praktički sve ove vode koje dolaze s područja Moslavačke gore, sa sjevera Kutine i opterećuju prolaze kroz sam centar grada trebalo bi primiti jezero', kazao je gradonačelnik.

  • +18
Kutina nakon potopa Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Babić je rekao kako će Grad Kutina pomoći svima. Dodao je kako se protiv onoga što se dogodilo danas 'ne možemo boriti'.

'To je kratkotrajan pljusak u kojem su bile ogromne količine vode koje možda nisu ni zabilježene na ovom području u toj mjeri', kazao je Babić.