političko kadroviranje

Sudac odbacio šest tužbi kutinskog gradonačelnika protiv zviždačice Adrijane Cvrtile

09.02.2023 u 12:59

Bionic
Reading

Sudac Općinskog suda u Sisku Mirko Đukić odbacio je u utorak svih šest privatnih tužbi za klevetu koju je kutinski gradonačelnik, bivši član HDZ-a, Zlatko Babić podnio protiv zviždačice Adrijane Cvrtile koja je javno ukazala na politička kadroviranja

Sudac Đukić se pozvao na direktivu EU o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, što je prvi takav slučaj vezano uz zviždače i tužbe za klevetu u Hrvatskoj, objavila je Cvrtila na društvenim mrežama.

Prema direktivi EU o prijaviteljima nepravilnosti, zviždači ne mogu snositi odgovornost za svoje javne istupe i biti sudski procesuirani za klevetu, odavanje poslovnih tajni i slično ukoliko je je to način da ukažu na nepravilnosti i nezakonitosti.

Uskok je pokrenuo istragu protiv Babića, donedavnog HSLS-ovog predsjednika kutinskog Gradskog vijeća Davora Kljakića, nezavisnog vijećnika Dražena Kindermana i bivšeg vijećnika Darka Kouseka nakon što je Cvrtila, kao direktorica kutinske komunalne tvrtke Eko Moslavina, pretprošle jeseni izašla u javnost kako su Babić i Kljakić radili pritisak da se u Eko Moslavini zaposle pojedini članovi stranke i rodbina vijećnika ili da im se povećaju plaće, a sve kako bi se osiguralo glasovanje tih vijećnika za proračun i rebalans proračuna.

Cvrtila je Babića i Kljakića prijavila Uskoku, a kutinski gradonačelnik je odbacio optužbe o političkom kadroviranju ustvrdivši da su napadi na njega iskonstruirani.

Nakon što je Uskok pokrenuo istragu zbog afere „Eko Moslavina“, Babiću je određen pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a nakon Uskokove žalbe sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda produljio je pritvor kutinskom gradonačelniku zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Babićeve suosumnjičenici Kljakić, Dražen Kinderman i Kousek bili su pušteni da se brane sa slobode nakon što su ispitani svi svjedoci.

Babić je u rujnu 2021. objavio da izlazi iz HDZ-a jer ne želi da mu se stranka kojoj je pristupio 1989. "povlači kroz blato" te istaknuo da kroz institucije RH želi otkloniti svaku indiciju koja bi ukazivala na njegovu odgovornost.