slovenija

Golob: Cilj je sastaviti vladu koja će izdržati dva mandata

03.05.2022 u 15:10

Bionic
Reading

Budući slovenski premijer Robert Golob u utorak je nakon razgovora s budućim koalicijskim partnerima kazao da mu je cilj sastaviti vladu koja će izdržati dva mandata, a vjeruje da će nova vlada biti formirana početkom lipnja

Golobova stranka Pokret Sloboda prošle je nedjelje na parlamentarnim izborima osvojila 41 mandat u 90-članskom sastavu novog parlamenta, a vladu namjerava formirati sa Socijalnim demokratima (SD) i strankom Ljevica (L). S predsjednicima tih stranaka Tanjom Fajon (SD) i Lukom Mesecom (L) Golob je u utorak imao početne formalne razgovore koji su u zgradi Državnog zbora (parlamenta) potrajali više od tri sata, nakon čega je svo troje izrazilo optimizam o budućoj suradnji u vladi.

"Radilo se o vrlo uspješnom početku službenih pregovora. Pokušat ćemo uhvatiti prvi rok, kako bi vladu sastavili do 3. lipnja", kazao je nakon razgovora novinarima Golob, a isto su potvrdili i budući koalicijski partneri. Golob je kazao da je uvjet za postizanje prvih rokova, po kojima bi vlada bila sastavljena početkom lipnja, a sredinom istog mjeseca počela operativno djelovati to da partneri do sredine mjeseca, kad se na konstitutivnoj sjednici sastaju novi zastupnici, "usklade većinu točaka" u pogledu strukture mjesta u novom parlamentu.

"O imenima danas nismo govorili nego o zajedničkim sadržajima i budućem zakonu o vladi", rekao je Golob, ali je potvrdio da je "jedna od opcija" da predsjednica parlamenta bude Urška Klakočar Zupančič iz njegove stranke. No, za dogovor još ostaje dovoljno vremena, dodao je Golob, u vezi s nagađanjima koja su se pojavila u medijima, da bi u tom slučaju predsjednica Socijaldemokrata Tanja Fajon u novoj vladi dobila resor vanjskih poslova. Dodao je da za sada ne vidi nikakvih zapreka za buduću suradnju triju stranaka, te da će se međusobno usklađivanje nastaviti već u srijedu ubrzanim tempom kako bi se postigli planirani rokovi.

Ne vidim na vidiku nikakve veće zaplete oko sadržaja, atmosfera je dobra, a sada slijede sadržajni pregovori o budućem koalicijskom ugovoru, rekla je Fajon nakon razgovora, dodavši da će do petka biti poznato koliko će koja stranka u novoj vladi imati mjesta.

Buduća vlada će poštovati ljude, slušati što kaže civilno društvo i biti posvećena razvoju u idućih deset godina, kazala je Fajon, aludirajući da  je aktualna vlada na odlasku Janeza Janše djelovala suprotno. Da će cilj nove vlade biti da istraje dva zakonodavna mandata potvrdio je i čelnik Ljevice (L) Luka Mesec. 

Prve konture nove vlade već se vide, a to ćemo idućih dana raspraviti i na organima naše stranke. To će biti vlada koja će pogled imati uprt u 2030. godinu, bit će operativna, a nakon dugo vremena to će biti vlada pravog lijevog centra, kazao je Mesec.