KBC Zagreb

Gledali smo robota koji operira rak debelog crijeva. Doktor Rustemović otkrio nam je kad će doći na Rebro i što možemo učiniti da izbjegnemo crne scenarije

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 08.11.2019 15:45
  • Objavljeno 08.11.2019 u 15:08
Prof. dr.sc. Nadan Rustemović, voditelj Odjela za intervencijsku gastroenterologiju

Prof. dr.sc. Nadan Rustemović, voditelj Odjela za intervencijsku gastroenterologiju

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

KBC Zagreb bi svake godine na desetak dana mogao postati središte u kojem će se uz pomoć unajmljenog robota operirati bolesnici iz Hrvatske i zemalja u okruženju, najavio je prof. dr.sc. Nadan Rustemović, voditelj Odjela za intervencijsku gastroenterologiju

U Kliničkom bolničkom centru Zagreb održana je XVI. gastroenterološka radionica čija je glavna tema bila upotreba robotike u gastroenterologiji i liječenju raka debelog crijeva. Ovogodišnja radionica, nazvana 'Algoritmi u gastrointestinalnoj endoskopiji i endoskopskom ultrazvuku', okupila je najistaknutije svjetske endoskopičare, predvođene profesorima Naohisom Yahagijem i Albertom Arezzom.

Pionir na ovom području, Yahagi je profesor medicine i direktor Odjela za istraživanje i razvoj minimalno invazivnog liječenja u Centru za rak na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Keio u Japanu. Arezzo je pak stigao sa Sveučilišta u Torinu, na kojem je podučavao naše liječnike, da bi sad u Zagrebu demonstrirao najnaprednije endoskopske procedure i rad na najnovijem robotskom sustavu za endoskopsko rješavanje tumora završnog dijela debelog crijeva.

Robot prikazan na zagrebačkom Rebru donosi revoluciju u liječenju raka debelog crijeva i pruža novu nadu pacijentima

Izvor: Wochit / Autor: Matej Grgić / tportal.hr

Flex, robotski kirurški sustav tvrtke Medrobotics, pruža liječnicima mogućnost pristupa anatomskim mjestima do kojih je ranije bilo teško ili nemoguće doći, uz minimalno invazivan pristup. Nudi uvećani 3D HD prikaz za bolje otkrivanje karcinoma, veoma je pokretljiv i može se okretati za gotovo 180 stupnjeva. Pomoću njega kirurzi mogu upotrijebiti tromilimetarske zglobne instrumente za precizne operativne zahvate.

Liječnici i sestre edukatori

Nakon prezentacije mladim endoskopičarima pružena je prilika da se i sami okušaju u netom viđenim tehnikama na mehaničkim te ex-vivo i živim modelima koje je osigurao Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Fex, robot koji omogućava kvalitetnije, bezbolne operacije, prikazan je i u Zagrebu

Izvor: Društvene mreže / Autor: Medrobotics Corporation

'Ovakav izravan kontakt i mogućnost ostvarenja koncepta see it, do it, teach it izuzetno je važan za mlade liječnike, a našu zemlju čvrsto pozicionira kao lidera gastroenterološke edukacije u EU i otvara joj vrata da bude referalni centar izvan Europe', rekao je prof. dr.sc. Nadan Rustemović, voditelj Odjela za intervencijsku gastroenterologiju.

'KBC Zagreb jedini je zajednički službeni endoskopski trening centar za liječnike te medicinske sestre i tehničare u svijetu', istaknuo je dr. Rustemović. 'Upravo ovakav koncept radionice izdvojio nas je od drugih i kao takvi smo prepoznati i priznati u svijetu. Naši liječnici i medicinske sestre već su desetak godina glavni edukatori europskih krovnih gastroenteroloških sastanaka.'

Naohisa Yahagi, najpoznatiji svjetski endoskopičar, gostovao je na Rebru

Naohisa Yahagi, najpoznatiji svjetski endoskopičar, gostovao je na Rebru

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Robot poput ovog, prikazanog danas u Zagrebu, prilično je skupa igračka. Na Rebru ga ne namjeravaju kupiti jer je jednostavno preskup, ali bi ga mogli unajmljivati. Uz dobro obučene liječnike, KBC Zagreb bi svake godine na desetak dana mogao postati središte u kojem će se uz pomoć robota operirati bolesnici iz Hrvatske i zemalja u okruženju. Rustemović vjeruje da bi se tako svaka tri mjeseca moglo endoskopski napraviti desetak operacija ranih tumora koji se sada rade ručno. Štoviše, vjeruje on, prve operacije mogle bi se zakazati u sljedećih godinu dana.

Alberto Arrezo, talijanski stručnjak koji je obučavao hrvatske liječnike u Torinu

Alberto Arrezo, talijanski stručnjak koji je obučavao hrvatske liječnike u Torinu

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bio bi to velik iskorak, baš kao što je to i Nacionalni program za rano otkrivanje raka debelog crijeva koji se provodi već nekoliko godina. Kakvi su rezultati i možemo li biti zadovoljni odazivom građana?

A što kaže statistika?

'Hrvatska je jedna od rijetkih država koja ima nacionalni program za rano otkrivanje raka debelog crijeva', kaže Rustemović. No unatoč tome, broj oboljelih i dalje ne opada, kao naprimjer u Americi. Postoje li neke ugrožene skupine i treba li se netko posebno čuvati?

'Teško je reći koje su skupine najugroženije. Riječ je o multifaktorijalnoj bolesti koja nastaje dijelom zbog naslijeđa, a dijelom zbog životnih navika', kaže Rustemović. 'Brojem oboljelih mi smo u europskom prosjeku, a ja bih bio sretan kad bi broj oboljelih počeo opadati. U svakom slučaju, kvalitetnim kolonoskopijama sigurno ćemo sniziti količinu kolorektalnog karcinoma u Hrvatskoj.'

  • +2

Kirurški robot Flex

Izvor: Screenshot / Autor: Medrobotics

liječnički savjet

Kako izbjeći rak debelog crijeva ili ga barem otkriti na vrijeme

'Budite odgovorni i odgovarajte na pozive našeg Nacionalnog programa za prevenciju raka debelog crijeva; nemojte ih ignorirati', savjetuje prof. dr. sc. Nadan Rustemović, voditelj Odjela za intervencijsku gastroenterologiju. 'Ljudi stariji od 50 godina svakako trebaju napraviti kolonoskopiju, naročito oni koji u bližoj obitelji imaju slučaj raka debelog crijeva; oni bi na preglede morali ići i ranije, već u četrdesetoj.'

I uvijek imajte na umu to da jedan pregled nije dovoljan; treba ih ponavljati svakih pet do deset godina. Bolje spriječiti nego liječiti - bolje na vrijeme liječiti nego čekati da bude prekasno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!