citirao kongregaciju

Glasnogovornik biskupske konferencije riješio etičku dilemu o cijepljenju vjernika protiv Covid-19

23.12.2020 u 12:08

Bionic
Reading

'Ove godine je Božić neobičan. Postoje epidemiološke mjere i preporuke, mislim da će sve proći u najboljem redu, dostajanstveno i da ćemo unatoč problemima doživjeti pravi Božić', kaže glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Zvonimir Ancić.

'Prije tjedan dana Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, koju je potvrdio papa Franjo, dala je dopuštenje mjesnim biskupima da svećenicama daju mogućnost slavljenja i četiri mise na Božić, na Novu godinu i na blagdan Bogojavljenja 6. siječnja. U ovoj situaciju se nastojalo ovako doskočiti toj situaciji i omogućiti vjernicima da mogu sudjelovati na misnim slavljima.', objasnio je kako će se odvijati misna slavlja tijekom blagdana glasnogovornik HBK-a Zvonimir Ancić gostujući na N1 Televiziji.

Kaže da su svi dobili upute koje vrijede za sve crkve: 'Sedam kvadrata po vjerniku. Tu nije uključen prostor oko oltara. Uvjeren sam da je u svim crkvama to već napravljeno i da spremni dočekujemo slavlje Badnjaka i Božića. Na vratima crkve treba biti izviješeno koliko vjernika može sudjelovati na misnom slavlju u crkvi. Preporuka je, gdje je to moguće, da netko bude na vratima i pomogne da se ispoštuju mjere. Sigurno će biti vjernika van crkve koji će putem razglasa pratiti misna slavlja.

Imamo sad već veliko iskustvo s prijenosima još od proljetnog zatvaranja kad su mnoge župe imale prijenose putem interneta, i ovaj put će se to iskoristiti. Svjesni smo situacije, znamo da postoji ozbiljna prijetnja i mislim da će svi pokazati odgovornost. Činjenica je i da je na nedjeljnim misnim slavljima manji broj vjernika zadnjih tjedana.'

Na kritike da Stožer ima dvostruka mjerila i da je crkva privilegirana u odnosu na neke druge institucije, Ancić odgovara:

'Mislim da se svi moramo naći zajedno u ovoj situaciji i ne prozivati jedni druge. Kad kažemo da netko ima privilegij, onda taj ima nešto što drugi nemaju, a to nije slučaj. Ako imamo trgovačke centre, iako crkvu s time ne treba uspoređivati, no uzmimo kazališta i muzeje s istom preporukom. Mislim da možemo govoriti o toj razini i reći da su u odnosu na to crkveni prostori diskriminirani. Tu nema posebne privilegije. Da je to pravilo samo u crkvama, moža bismo mogli govoriti o tome, ali budući da vrijedi i za druge institucije, suvišno je govoriti o tome.'

Ancić je rekao da bi voljeli da se pravilo za Badnjak i Božić primijeni i na ostale periode: 'Ako uzmemo primjere zemalja gdje su na sudu takve odluke donesene, primjerice Francuskoj, smatramo da su crkve dovoljno velike da se može sigurno organizirati misno slavlje. Svi naši biskupi jasno ističu da treba poštovati epidemiološke mjere i preporuke i učiniti sve da budemo odgovorni i čuvamo zdravlje i živote jedni drugih.'

Na upit o cjepivu i etičkim dilemama Ancić objašnjava: 'To je stručno medicinsko pitanje, teško je o tome raspravljati, o tome trebaju stručnjaci raspravljati. Kongregacija za nauk vjere, kako bi pomogla vjernicima, donijela je uputu u kojoj se jasno kaže da je 'moralno prihvatljivo primiti i cjepiva protiv bolesti covid-19 koja su u istraživačkim i proizvodnim procesima koristila stanične linije iz tkiva dvaju fetusa pobačenih u 60-im godinama prošlog stoljeća. Poglavito ako ne postoji alternativa takvom cjepivu ili ako građani nemaju pravo izbora između drugih moralno prihvatljivih cjepiva.' Isto tako, Kongregacija daje još jednu ogradu, da 'dopuštenje korištenja cjepiva ne uključuje opravdanje makar i neizravno prakticiranje pobačaja i nužno pretpostavlja protivljenje njegovoj praksi od strane onih koji koriste ova cjepiva',' citirao je Ancić.