GLASNOGOVORNIK BISKUPA

'Referendumom smo pripali srednjoeuropskom krugu država'

05.12.2013 u 12:36

Bionic
Reading

Glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić gostovao je u emisiji 'Dnevni red' na 24sata TV. Na pitanje bi li referendum imao takav uspjeh da iza nije stala Katolička crkva, Ancić je odgovorio protupitanjem: 'Bi li toliko bilo 'protiv' da protiv nije bila Vlada, cijeli državni vrh, određeni mediji?!' zapitao se Zvonimir Ancić, glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije gostujući u emisiji 'Dnevni red' na 24sata TV

Na pitanje je li zabrinjavajuće da je od 90 posto katolika u zemlji na referendum izašlo samo trećina, Ancić je rekao kako je predsjednik HBK-a Želimir Puljić prije svega izrazio zadovoljstvo rezultatima jer preko brojki ne bi smjeli olako prelaziti.

'Međutim, svi trebamo biti zabrinuti što je malo ljudi sudjelovalo u referendumu. Jako je bitno da naši građani sudjeluju. Svatko od nas sudjeluje u kreiranju slike svakodnevnog života. Nema generalnog zaključka, bitno je generalno sudjelovati, a ne samo na ovom pitanju', rekao je Ancić za 24sataTV

Na pitanje hoće li se Crkva od sada aktivno uključivati u politiku, Ancić je rekao: 'Ne'. 'Trebamo razlikovati stvari. Kod ovoga smo imali vrijednosno pitanje, koje je jedno od temeljnih pitanja Katoličke crkve od samih početaka. Kad je u pitanju politički život u stranačkom smislu uoči svih izbora Katolička crkva javljala se na način 'glasajte po vlastitoj savjesti', rekao je.

Tvrdi kako prikupljanje potpisa za referendum o dvojezičnosti nikada nije bilo u Crkvi već ispred nje, a to je javni prostor. O odnosu vlasti i Crkve kaže kako je determiniran ugovorima. Kaže kako je preteška riječ da se Crkva osjeća ugroženom lijevom vlasti.

'Postoje određeni izazovi', rekao je. Ancić nije želio komentirati akciju don Grubišića koji skuplja potpise za referendum kako bi vjeronauk vratio u crkve jer tvrdi da je prije više djece ostajalo vezano uz crkvu nakon škole.

'Svi mogu reći što žele. ali to je područje regulirano ugovorima. Ja imam troje djece i uvijek ću se zalagati da vjeronauk ostane u školama. Naglašavam da je to neobavezni predmet. Do sada je preko 90 posto djece upisivalo vjeronauk', rekao je.

O Prijedlogu Zakona o životnom partnerstvu i stavu HBK o toj temi kaže: 'Ono što mogu reći je da smatramo da je jako bitno imati ozbiljnu javnu raspravu. Idemo razgovarati o bitnim pitanjima. Treba posebno porazgovarati o partnerskoj skrbi, novom terminu kod nas'.

Kritičari tvrde da je ovo bila prava namjera inicijative 'U ime obitelji' da se spriječi Zakon o životnom partnerstvu. 'Mislim da je pitanje bilo jasno, želimo zaštiti brak kao zajednicu. Nitko ne tvrdi da na odgovarajući način ne treba urediti 'takve' životne zajednice. Ali, treba uzeti u obzir bitne elemente koje treba poštivati', rekao je.

Nije mu zabrinjavajuće što smo smješteni sa zemljama poput Moldavije. 'Tu moramo biti vrlo oprezni. Spomenuli ste zemlje izvan EU. Ali, tu je i Poljska i Mađarska koje imaju identične stavke u Ustavu. Mislim da smo ovime pripali jednom srednjoeuropskom krugu. Koriste se teške riječi i tu moramo stati na loptu, ne smijemo plašiti hrvatski narod', rekao je.

Na pitanje hoće li Katolička crkva stati uz Željku Markić ako se kandidira na predsjedničkim izborima, rekao je: 'To su spinovi koji su nekome potrebni da zasjene ono što se dogodilo', rekao je.
'Je li sljedeća zabrana pobačaja', pitao ga je voditelj i urednik emisije Tihomir Ladišić. 'A tko je to rekao? Crkva će uvijek biti protiv. To je grijeh, zločin... Ali, ja ne znam za takvu inicijativu', rekao je.

Za kraj je voditelj pitao 'hoće li u Hrvatskoj biti manje rastava nakon ovog referenduma?'. 'Ovo je tricky pitanje, ali mislim da nitko od nas nije sretan jer ima dosta rastava. Svima je u interesu da imamo što više zdravih obitelji', rekao je.