REVIZIJA DA ILI NE

Vatikanski ugovori: Biskupi bez komentara na Grmoju

06.01.2016 u 16:45

Bionic
Reading

Nakon što je glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja izjavio kako je potrebna revizija Vatikanskih ugovora te da bi građani trebali imati mogućnost sami birati žele li novac dati nekoj udruzi ili vjerskoj zajednici, pokušali smo od Hrvatske biskupske konferencije dobiti komentar Grmojinih izjava, ali oni u ovom trenutku poručuju kako su bez komentara

Glasnogovornik HBK-a Zvonimir Ancić samo nam je kratko rekao kako 'Hrvatska biskupska konferencija u ovom trenutku nema komentara na izjave gospodina Nikole Grmoje'.

Gostujući u emisiji Pressing televizije N1 Grmoja je rekao kako bi revizija Vatikanskih ugovora 'vratila Crkvi vjerodostojnost'.

Pritom je i podsjetio da država tu sama ne može ništa mijenjati pa istaknuo: 'Time bi Crkva pokazala da velik dio tog novca troši na pomoć društvu i da nije ovisna o tom novcu. Crkva bi još više dobila time na vjerodostojnosti.'

Na opasku voditelja emisije Pressing televizije N1 kako ljudi kritiziraju državu da previše subvencionira vladine udruge uz popratno pitanje kako Most gleda na financiranje nevladinih udruga, Grmoja je odvratio da 'treba valorizirati što tko radi. Civilno društvo je dragocjeno i upozorava na nepravilnosti. To je bogatstvo društva, ali treba vidjeti tko što radi'.

Rasprava o Vatikanskim ugovorima traje godinama i mnogi su očekivali kako će Vlada Zorana Milanovića iskoristiti članak 15/II Ugovora Svete Stolice i RH o gospodarskim pitanjima u kojem stoji: 'Ako bilo koja od visokih ugovornih Strana bude smatrala da su se bitno promijenile prilike u kojima je sklopljen ovaj Ugovor tako da ga treba mijenjati, započet će pregovore o njegovoj prilagodbi novim okolnostima.'' Međutim, Milanović je već nakon prve godine mandata jasno dao do znanja kako neće ići u reviziju Vatikanskih ugovora unatoč teškoj gospodarskoj krizi.