plesači u problemu

GLAS: Vlada i dalje sramotno ignorira kulturne djelatnike u koronakrizi

17.05.2020 u 12:20

Bionic
Reading

Vlada i dalje sramotno ignorira kulturne djelatnike u koronakrizi, poručili su u nedjelju iz GLAS-a, prozivajući HDZ-ovu Vladu da je u krizi zbog koronavirusa pokazala kako joj je kultura "zadnja rupa na svirali".

GLAS u priopćenju ističe kako Vlada kina i kazališta otvara tri tjedna nakon što je dozvolila okupljanje na misama, "a tek pola slobodnih umjetnika kvalificiralo se za potpore, i to u sramotnim iznosima, kao i mnogi drugi honorarni kulturni djelatnici".

Kao najnoviji primjer "sramotne nezainteresiranosti Vlade za kulturni sektor" navode izbacivanje plesnih udruga iz mjera potpore.

Naime, kažu, Vlada odbija prijave plesnih udruga uz obrazloženje da nisu gospodarska djelatnost, a one koje su potporu dobile, u svibnju su je morale vratiti.

Navode i upozorenje Plesne incijative Hrvatske kako je riječ o potpunom apsurdu, jer se za plaće zaposlenih u plesnim udrugama plaćaju doprinosi i porezi, a ostale su potpuno bez primanja jer se financiraju iz članarina plesača.

K tome, naglašavaju u GLAS-u, nijedno ministarstvo “ne priznaje” da je nadležno za plesne udruge te su ostale potpuno prepuštene same sebi, i to nakon što im je Nacionalni stožer zabranio rad, pri čemu je zabrana i dalje na snazi.

Stoga apeliraju na Vladu da što prije isplati potpore plesnim udrugama kojima je zabranila rad jer će u protivnom, tvrde, biti odgovorna za njihovo propadanje i za 400 zaposlenih na burzi rada.