SVJETSKA BANKA

Gdje žene ne mogu raditi bez muževe dozvole?

27.09.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Prema novom izvješću Svjetske banke o pravima žena na rad u svijetu, u čak 15 zemalja (od ukupno 143 koliko je uključeno u istraživanje) žene ne mogu raditi bez odobrenja svog muža

Na tom su popisu, među ostalim, Iran, Sirija, Bolivija i Gabon, koje muškarcima daju pravo da se legalno usprotive ako im supruge nađu posao. U Gvineji, primjerice, moraju sudski osporiti takvu suprugovu odluku ako žele nastaviti raditi.

U čak 29 zemalja kao što su Saudijska Arabija, Honduras i Senegal, muškarcima je zakonski dodijeljen status 'vođe obitelji' te su im povjerene 'ključne odluke' o otvaranju bankovnog računa te odabiru mjesta za život.

Predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim tvrdi u uvodniku izvješća 'Žene, zaposlenje i pravo' da je u mnogim zemljama došlo do napretka i da kreću u smjeru ukidanju diskriminatornih mjera spram žena, no 'ostaje još mnogo toga što treba napraviti'.

Među najvećim reformatorima su Obala Bjelokosti, Mali, Filipini i Slovačka. U prve dvije zemlje muževi više ne mogu legalno spriječiti svoje supruge da rade, na Filipinima nema više zabrane noćnog rada za žene, dok je u Slovačkoj povećan udio plaće tijekom porodiljinog dopusta.

Prema izvješću, u zemljama istočne Europe i središnje Azije je zabilježen velik broj zanimanja koja su zabranjena ženama. Primjerice, u Rusiji žene ne mogu upravljati poljoprivrednim vozilima, u Bjelorusiji ne mogu biti stolari, a Kazahstanu je zanimanje varioca na crnoj listi. Iako se uvođenje tih mjera opravdava brigom za žene i njihovom zaštitom, one im u konačnici bitno ograničavaju perspektive zapošljavanja.

Mjestimice je moguće primijetiti i obrnuti trend. Tako su u Egiptu ustavna pravila o nediskriminaciji na osnovi spola ukinuta s dolaskom Muslimanskog bratstva na vlast.

Napredak u pravnom statusu žena dade se najviše prepoznati dugoročno. Tako je između 1960. i 2010. ukinuto više od polovice zabrana u oko stotinu zemalja. U Subsaharskoj Africi, Latinskoj Americi te u istočnoj Aziji broj zabrana je prepolovljen, a slabiji napredak prepoznaje se na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi.

Augusto Lopez-Claros, direktor analitičkog odjela Svjetske banke, podsjetio je da se proces ukidanja restrikcija za žene ne odvija ravnomjerno po svijetu, no da je ipak opće priznato da 'ekonomska emancipacija žena ključna za konkurentnost i perspektivu' određene zemlje.