bivši šef hep-a

Frane Barbarić kažnjen s 800 eura

15.03.2024 u 12:48

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa izreklo je u petak bivšem predsjedniku Uprave HEP-a Frani Barbariću sankciju od ukupno 800 eura jer je istodobno bio i član Nadzornog odbora trgovačkog društva Zagreb Health City d.o.o.

Prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa dužnosnicima nije dopušteno da istodobno obnašaju dužnosti na čelnim pozicija u dvije tvrtke financirane iz proračuna, pojasnilo je Povjerenstvo.

Barbarić je prekršio odredbe ranijeg i aktualnog zakona pa su mu izrečene dvije sankcije - jedna za razdoblje od početka 2018. do kraja 2021. od 266 eura, te od kraja 2021. do kraja 2023. kada mu je prestala dužnost od 530 eura.

Barbarić nije nazočio sjednici, a očitovao se pisanim putem u kojem je naveo da je u tvrtki Zagreb Health City postao predsjednikom Nadzornog odbora 2006. ali da nikada za to nije primao naknadu, što mu je pri odmjeravanju sankcije uzeto kao olakotna okolnost.

Otegotno je to što je morao biti upoznat sa svim zakonskim odredbama, što je povreda kontinuirano trajala od 2018. do 2023. i što mu je već ranije Povjerenstvo izreklo sankcija za drugu povredu Zakona, odnosno ponovio je njegovo kršenje. 

Naime, prema nepravomoćnoj presudi Upravnog suda, utvrđeno da je Barbarić tijekom 2018. i 2019. primao nagrade u iznosu od 2500 i 5000 kuna koje kao predsjednik Uprave nije smio primiti iako su bile predviđene HEP-ovim kolektivnim ugovorom.

Barbarić ima pravo osporavati sankciju na Upravnom sudu, odnosno na Visokom upravnom sudu.

Nakon izbijanja afere “plin za cent” odstupio je s funkcije čelnika Uprave HEP-a krajem prošle godine, ali zbog bespravne gradnje kuće na Hvaru.