AKCIJA PRED SABOROM

[FOTO/VIDEO] Zastupnike dočekali prosvjednici: Zaustavite štetni zakon o sjemenu

24.03.2021 u 11:08

Bionic
Reading

Predstavnici inicijative "Sjeme je naše ljudsko pravo" u srijedu su na Markovom trgu još jednom iznijeli svoj stav prema kojemu će donošenje zakona o sjemenu kako ga predlaže Vlada, dugoročno negativno utjecati na hrvatsku poljoprivredu.

Članovi inicijative su u povodu prvog saborskog čitanja prijedloga zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, istaknuli kako predložene restrikcije na uzgoj sjemena za vlastite potrebe na gospodarstvu vode velikim troškovima i logističkim problemima, gubitku niza autohtonih sorti te ograničavaju pravo na sjeme zajamčeno međunarodnim sporazumima kao ljudsko pravo.

"Sjeme nije samo sjeme. Ono je geopolitičko pitanje i pitanje života u ruralnom prostoru, a ne interesa uske skupine koja predstavlja 40-tak dorađivača, naspram 100 tisuća poljoprivrednika", istaknuo je član izvršnog odbora i stručnog vijeća Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva Život i član Hrvatske poljoprivredne komore Robert Hadžić.

Hrvatska, kako je rekao, ima apsolutno sve uvjete biti jedan od predvodnika u Europi što se tiče bioraznolikosti, a ovaj zakon reže zadnju granu na kojoj sjednimo, a to je ratarstvo.

Smatra i da se ovim zakonom nameću dodatni troškovi poljoprivrednicima.

Tajnica Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača Sunčana Pešak je istaknula da, otkako je zakon upućen u javno savjetovanje, ukazuju na brojne probleme zakonskog prijedloga, najviše zbog uvođenja pojma 'sjeme s obiteljskog gospodarstva' koje može dovesti do jako velikih troškova za poljoprivredne proizvođače.

U prijedlogu je navedeno da poljoprivredni proizvođači smiju koristiti isključivo certificirano sjeme kojeg smiju razmnožavati za vlastite potrebe, ali uz doradu kod ovlaštenog dorađivača, što će prouzročiti velike troškove proizvođačima, pojasnila je.

Zakonom će, kako je istaknuto, najviše biti oštećeni ratari i proizvođači krumpira, grane poljoprivrede u kojima smo samodostatni. Svaki ratar koji želi posijati pšenicu iz svojeg sjemena to će sjeme morati certificirati i voziti na doradu, što je ogroman trošak, pojasnili su članovi Inicijative.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Iz Inicijative "Sjeme je naše ljudsko pravo" su ranije upozorili i kako prijedlog novog zakona o sjemenu krši pravo na očuvanje lokalnog sjemena, a da će ograničavanje poljoprivrednicima da sami uzgajaju sjeme dovesti do povećanja ulaganja u proizvodnju, poskupljenja hrane i zatvaranja brojnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG).

Ministarstvo poljoprivrede, s druge strane, tvrdi da prijedlog zakona nije prijetnja autohtonim hrvatskim sortama, niti ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji te da su propisana izuzeća koja se odnose na ekološku proizvodnju i sorte koje će biti na nacionalnoj sortnoj listi kakvu sada nemamo, ali i na druge sorte koje nemaju uvjet za to.

Donošenje novog Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja nedavno su poduprli Hrvatsko agronomsko društvo (HAD), Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) te Društvo agronoma Osijek ističući važnost kvalitetnog sjemena za poljoprivrednu proizvodnju.