farmersko sjeme

Lenart: Novim zakonom o sjemenu čini se šteta najslabijima u poljoprivredi. Zašto ukidamo pravo na nešto što je u EU dozvoljeno?

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 11.02.2021 15:49
  • Objavljeno 11.02.2021 u 15:00
Željko Lenart

Željko Lenart

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnik Željko Lenart (HSS) kritizirao je u četvrtak Vladin prijedlog zakona o sjemenu i sadnom materijalu, ističući kako se njime čini šteta najslabijima u poljoprivredi

"Zašto ukidamo pravo na nešto što je u Europskoj uniji dozvoljeno, a to je farmersko, odnosno sjeme s poljoprivrednih gospodarstava?" upitao je zastupnik u saborskoj raspravi na slobodnu temu, ističući kako Europska unija o tom pitanju priprema svoje zakonodavstvo, a mi trčimo ispred toga umjesto da to čekamo.

Predstavnici inicijative "Sjeme je naše ljudsko pravo" održali konferenciju za medije

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Taj zakon želi uništiti mogućnost OPG-ova, pogotovo najmanjih, rekao je Lenart, ističući kako se javnost dovodi u zabludu tvrdnjama da se njime želi smanjiti sijanje zaraženog sjemena i povećati produktivnost poljoprivredne proizvodnje. Nikome nije u interesu sijati zaraženo sjeme, poručio je zastupnik.

Marina Opačak Bilić (SDP) upozorila je da, unatoč dugogodišnjim nastojanjima i obećanjima, građani Slavonskog Broda i dalje imaju onečišćen zrak.

Često smo po onečišćenju gori od Pekinga, ne samo ovih dana, kada je 5. veljače izmjerena vrijednost lebdećih čestica do 330 mikrograma, a u prosjeku ih ne bi smjelo biti više od 20 do 50, rekla je zastupnica i upozorila da te čestice, osim u pluća, mogu ući i u krvožilni sustav.

Zrak je onečišćen do te mjere da je i Europska agencija za zaštitu okoliša nekoliko puta upozorila građane Broda da ograniče aktivnosti na otvorenome, rekla je Opačak Bilić. Ministrima Tomislavu Ćoriću, Gordanu Grliću Radmanu i Viliju Berošu postavila je pitanja "što se radilo unatrag godinu dana po pitanju onečišćenog zraka, pristupamo li rješenju tog pitanja kao ravnopravna članica Europske unije i imamo li službene informacije radi li Rafinerija u Bosanskom Brodu", na koja očekuje odgovor.

Grozdana Perić (HDZ) izrazila je zadovoljstvo zimskim ekonomskim prognozama Europske komisije za Hrvatsku jer je procijenjeni pad BDP-a u 2020. manji od prije očekivanog, a prognoza za ovu godinu je među tri najbolje u Europskoj uniji.

Stajalište je Europske komisije da će pad hrvatskoga gospodarstva biti 8,9 posto, što je bolje od prošle prognoze o padu od 9, 6 posto, a ove se godine očekuje rast BDP-a od 5,3 posto, što je treći rast u Uniji, rekla je Perić, pripisujući to pravodobnim i kvalitetnim mjerama koje je Vlada poduzimala.

Prijave za seksualno zlostavljanje tek su vrh ledenog brijega

Ermina Lekaj Prljaskaj (NZ) podsjetila je kako je danas Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti, čije je obilježavanje potpuno zasjenjeno skandaloznim događajima vezanim uz najveće hrvatsko sveučilište.

„Prijave za seksualna zlostavljanja i zastrašivanja studentica na pojedinim fakultetima Sveučilišta u Zagrebu predstavljaju tek vrh ledenog brijega. Problemima koji su se desetljećima gomilali u akademskoj zajednici ne nazire se kraj“, istaknula je i zatražila da se ti problemi studiozno rješavaju.

Ako se tako ne pristupi, strahujem da u budućnosti nećemo imati razloga obilježavati ovaj dan, rekla je Lekaj Prljaskaj.

Marija Selak Raspudić (Most) najavila je za petak zajedničku, tematsku sjednicu triju saborskih odbora: za ravnopravnost spolova, za obrazovanje i za medije, koji će propitivati što institucije mogu učiniti da bi spriječile spolno zlostavljanje.

Odazvali su se svi pozvani gosti iz javnih institucija koje su direktno ili indirektno bile dio rasprava o spolnom uznemiravanju, rekla je zastupnica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!