POSJET UKRAJINI

[FOTO] Plenković se sastao sa Zelenskim u Kijevu, Hrvatska će uskoro primiti 20 ranjenika iz Ukrajine

31.03.2023 u 15:17

Bionic
Reading

Nakon sastanka s ukrajinskim premijerom i predsjednikom Vrhovne Rade, premijer Andrej Plenković poslijepodne se u Kijevu sastao i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim

Ranije je Plenković sudjelovao i u komemoraciji povodom godišnjice oslobođenja Buče.

'Ovo je bio moj drugi posjet Buči, nakon onog prošlogodišnjeg. I tada su dojmovi bili još svježi, to je bio mjesec i koji dan nakon što su ukrajinske snage oslobodile Buču poslije ruskog napada i zločina koji su se dogodili. Prošlo je već skoro godinu dana od oslobađanja i zato mislim da je važna ova inicijativa Ukrajine i predsjednika Zelenskog da se na godišnjicu upozori na ratne zločine, brojne tragedije i zvjerstva koja su se dogodila. Mislim da je bitan primjer Buče, koja je na 30-ak kilometara od središta Kijeva, gdje su te snage koje su se spuštale sa sjevera u Blitzkriegu pokušale osvojiti grad, međutim to nisu uspjele upravo zahvaljujući ljudima iz Buče i ukrajinskim snagama. Današnji posjet dio je naše kontinuirane i snažne podrške ukrajinskom narodu i Ukrajini u ovako teškim okolnostima', kazao je Plenković nakon sastanka.

Poručio je da se na sastanku sa Zelenskim govorilo o raznim oblicima podrške koju Hrvatska pruža Ukrajini. 'Razgovarali smo o daljnjoj podršci Ukrajini i dio toga odnosi se i na humanitarnu pomoć. U Hrvatskoj je negdje oko 25 tisuća Ukrajinaca koji su dobro integrirani diljem Hrvatske, integrirani u školski sustav', dodao je.

Podsjetio je i na inicijativu da Hrvatska pomogne ranjenicima u bolničkom sustavu.

Otkrio je da u istraživanju ratnih zločina sudjeluju i ljudi iz DORH-a. 'Ne samo da imamo iskustva, Hrvatska je već poslala zamjenicu državnog odvjetnika iz Zagreba koja je redovito ovdje i surađuje s ukrajinskim tužiteljem i s Amerikancima, Nijemcima, Britancima. Imamo i posebne ekspertize i specijalizirane suce na sudovima, specijalizirane tužitelje. Ono čemu smo svjedočili u Hrvatskoj dogodilo se i ovdje, svjedočili smo ratnim zločinima i tu je ekspertiza naših stručnjaka na najvišoj razini', kazao je premijer.

  • +2
Sastanak Andreja Plenkovića i Volodimira Zelenskog Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

'Našu solidarnost i jasnu potporu stalno demonstriramo. Pomoći ćemo Ukrajini jer je napadnuta, jer je žrtva agresije. Dali smo i diplomatsku, političku, humanitarnu, vojnu pomoć i to ćemo i nastaviti. Ukrajina se bori za one vrijednosti iza kojih i mi stojimo, a to su vrijednosti demokracije, slobode, suverenosti', poručio je Plenković.

  • +12
Plenković u Ukrajini Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Također, Hrvatska će uskoro primiti 20 ranjenika iz Ukrajine, rekao je u petak ministar branitelja Tomo Medved koji je s premijerom doputovao u Kijev. Medved je rekao da će Hrvatska pomoći Ukrajini s prihvatom ranjenika i da je ukrajinskom vodstvu u petak detaljno predstavljena ta inicijativa.

'Danas smo detaljno prošli kroz sadržaj programa i očekujemo vrlo brzo da će Ukrajina pripremiti prvih 20 ranjenih koje će prihvatiti hrvatski bolnički sustav u skladu s njihovom dijagnozom, a po okončanju liječenja, uslijedit će program rehabilitacije u našim veteranskim centrima', rekao je Medved.

Dva veteranska centra već su u funkciji, a uskoro će biti još dva, dodao je ministar branitelja, navodi Hina.

Premijer je najavio i da će Zagreb u listopadu biti domaćin Međunarodne donatorske konferencije o humanitarnom razminiranju u Ukrajini.