službeni posjet

Banožić se u Ukrajini susreo s ministrom obrane Reznikovim i poklonio mu šal NK Cibalije, a evo o čemu su razgovarali

29.03.2023 u 18:46

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić u srijedu se u Odesi sastao s ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim, potvrdivši još jednom podršku Hrvatske Ukrajini, navodi se u priopćenju

Banožić je u ukrajinski grad stigao u sklopu jednodnevnog posjeta tijekom kojeg je s Reznikovim razgovarao o sigurnosnoj situaciji u Ukrajini i o pomoći koju joj Hrvatska pruža, priopćeno je iz ministarstva obrane.

„S obzirom na iskustva u Domovinskom ratu hrvatski narod dobro razumije i može se poistovjetiti s patnjom ukrajinskog naroda, sa željom i borbom za slobodu i cjelovitost teritorija“, rekao je Banožić.

„Ovim posjetom želim potvrditi da Hrvatska čvrsto stoji uz Ukrajinu, koja zahvaljujući sjajnom vodstvu predsjednika Zelenskija, ministra Reznikova i drugih lidera, opstaje i uspijeva u svojoj borbi“, naglasio je hrvatski ministar, poručivši ukrajinskoj strani da i dalje može računati na podršku Hrvatske, stoji u priopćenju.

Banožić je u Odesi rekao da „trebamo biti svjesni da rat koji se vodi na ukrajinskom teritoriju nije daleko i da se agresija s ovog područja snažno odražava na sve sfere života u cijeloj Europi, a posebice u državama u hrvatskom okruženju u jugoistočnoj Europi".

„Zato je značaj podrške Ukrajini i osude ruske agresije iznimno važan jer ta podrška ujedno označava želju za mirom i stabilnosti u cijeloj Europi“, kazao je.

  • +20
Mario Banožić u službenom posjetu Ukrajini Izvor: Licencirane fotografije / Autor: A. Djamic

Reznikovu je poklonio repliku Vukovarskog vodotornja te tijelo neaktivirane granate kalibra 120 milimetara koja je tijekom Domovinskog rata ispaljena na njegove rodne Vinkovce. Ukrajinski ministar je Banožiću pak darovao geler i ukrajinsku tradicionalnu košulju, priopćilo je ministarstvo. 

Banožić je Reznikovu poklonio i navijački šal nogometnog kluba HNK Cibalia, a od ukrajinskog ministra dobio je dres nogometnog kluba Čornomorec iz Odese. 

Hrvatski ministar je u sklopu posjeta položio cvijeće i zapalio svijeće na spomen obilježju hrvatskim vojnicima poginulim u 1. svjetskom ratu te je posjetio školu za ronioce gdje je s položio vijenac i zapalio svijeće i kod spomenika poginulim vojnicima ukrajinske mornarice, potom posjetivši i njezin brod.