posjet ukrajini

[FOTO/VIDEO] Andrej Plenković na komemoraciji sa Zelenskim u Buči: 'Prisjećamo se užasa koje je počinila ruska vojska i odajemo počast herojima!'

31.03.2023 u 09:14

Bionic
Reading

Samo nekoliko dana nakon ministra obrane Marija Banožića, u Ukrajinu je otputovao i premijer Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković doputovao je jutros u Kijev te se sastao s predsjednikom Vlade Ukrajine Denisom Šmihalom, predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, i predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom. Uz njega je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, kao i hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić, priopćili su iz Vlade.

  • +2
Sastanak Andreja Plenkovića i Volodimira Zelenskog Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Prisustvovao je i komemoraciji za žrtve ruske agresije, uz ceremoniju podizanja zastave Ukrajine, kao i dodjeli državnih odlikovanja ukrajinskim braniteljima.

'Odajemo počast herojima koji su dali svoje živote u obrani ukrajinske slobode i demokracije', napisao na Twitteru premijer Plenković.

Komemoracija u Buči Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Uz premijera Andreja Plenkovića u Kijevu su i moldavska predsjednica Maia Sandu, slovački premijer Eduard Heger te slovenski Robert Golob.

'Dragi građani Buče, dragi prijatelji iz Ukrajine, došli smo na prvu godišnjicu oslobođenja Buče i ovo je drugi put da posjećujem Buču. Ovom prilikom prisjećamo se užasa koje je ruska vojska počinila na samom početku agresije na Ukrajinu. Zločini počinjeni ovdje jasno pokazuju prirodu ruske agresije na Ukrajinu. Nekima u međunarodnoj zajednici to možda na samome početku nije bilo jasno, ali nama je. Tog prvog dana, 24. veljače odmah smo znali da je cilj agresije širenje zla, straha i pokušaj da se osvoji ukrajinski teritorij, ali to nije uspjelo, zato što je ukrajinsko vodstvo, vojska, policija i narod pokazao cijelome svijetu što znači biti patriotima i boriti se za svoj narod', rekao je Plenković.

Istaknuo je da će međunarodna zajednica nastaviti podupirati Ukrajinu jer se bori za prave vrijednosti - 'za teritorijalnu cjelovitost i oslobođenje teritorija koji su trenutno pod ruskom okupacijom'.

'Zato će se naša potpora Ukrajini nastaviti i dalje, a zločini koji su počinjeni zaslužuju kaznu i tu odgovornost ćemo tražit', rekao je.

  • +22
Komemoracija u Buči Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Predsjednik Vlade Plenković položio je i vijenac pred Zidom sjećanja na poginule za Ukrajinu.

Ovo je drugi posjet predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Ukrajini od početka ruske agresije 24. veljače 2022. U svibnju prošle godine premijer Plenković sastao se u Kijevu s ukrajinskim državnim vrhom, a posjetio je Irpin i Buču te je osobno svjedočio posljedicama strašnih razaranja u kojima je stradao velik broj Ukrajinaca.

Komemoracija u Buči Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

'Hrvatska Vlada je konzistentna i jasna u snažnoj potpori Ukrajini i osudi ruske agresije od njenog početka. Nastavljamo pružati političku, diplomatsku, ekonomsku, vojnu, tehničku i humanitarnu pomoć te se snažno zalagati za europski put Ukrajine, njezinu neovisnost, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost te reintegraciju okupiranih područja. Solidarnost s ukrajinskim narodom Hrvatska pokazuje i prihvatom i zbrinjavanjem ukrajinskih izbjeglica. Od samog početka ruske agresije Hrvatska je uključena u aktivnosti vezane za osiguranje odgovornosti za počinjene zločine u Ukrajini, a što je i tema sastanka na vrhu u Kijevu. Uz podršku aktivnostima Međunarodnog kaznenog suda, razmjenu iskustava s ukrajinskim tužiteljima te sudjelovanje u grupi zemalja koje razmatraju uspostavu posebnog suda za procesuiranje zločina agresije, Hrvatska naglašava važnost pravovremenog prikupljanja dokaza za buduće kaznene procese', poručuju iz Banskih dvora.

  • +12
Plenković u Ukrajini Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Podsjetimo, prije nekoliko dana u Ukrajini je bio i ministar obrane Mario Banožić te se u Odesi sastao s ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim. Banožić je u ukrajinski grad stigao u sklopu jednodnevnog posjeta tijekom kojeg je s Reznikovim razgovarao o sigurnosnoj situaciji u Ukrajini i o pomoći koju joj Hrvatska pruža, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Banožić je tada rekao kako očekuje da će 14 transportnih helikoptera koje Hrvatska donira Ukrajini 'uskoro' stići u tu zemlju, a njegov ukrajinski kolega Oleksij Reznikov rekao je da se razmatra obuka ukrajinskih instruktora za razminiranje u Hrvatskoj.

Kao i u slučaju Banožića, posjet Plenkovića nije najavljen zbog sigurnosnih razloga.