rasistički skandal

Finska vlada preživjela glasanje o povjerenju u parlamentu

08.09.2023 u 15:19

Bionic
Reading

Finska vlada preživjela je u petak glasanje o povjerenju u parlamentu, koje je održano zbog rasističkog skandala koji je potresao vladajuću koaliciju od preuzimanja dužnosti u lipnju

Koalicijsku vladu spasilo je 106 ruku od 200 u parlamentu, 65 zastupnika glasalo je za izglasavanje nepovjerenja na prijedlog tri oporbene stranke, a preostali zastupnici bili su suzdržani ili nisu glasali, pokazuju službeni rezultati.

Nekoliko dana od preuzimanja vlasti, četverostranačka desna vlada našla se u središtu skandala nakon što su finski mediji otkrili da je nekoliko ministara iz desničarske Stranke Finaca u prošlosti iznosilo rasističke stavove.

U pokušaju da spriječi pad, vlada je prošlog tjedna dogovorila politiku borbe protiv netolerancije i predstavila je na raspravi u parlamentu u srijedu.

Premijer Petteri Orpo iz konzervativne strane Nacionalna koalicija rekao je kako vjeruje da je nova vladina politika protiv diskriminacije uvjerila parlament da podrži vladu.

"Zaista sam zadovoljan što je povjerenje jasno, svi su mogli vidjeti da je ovo ljeto bilo izazovno glede ove rasprave o rasizmu", rekao je Orpo novinarima nakon glasanja.

"Vlada ne prihvaća nikakav oblik rasizma", dodao je.

Parlament je odvojeno glasao o povjerenju ministrici financija Riikki Purri i ministru gospodarstva Willeu Rydmanu. Članovi Stranke Finaca dobili su potporu parlamentarnih zastupnika.

Purra, čelnica Stranke Finaca, ispričala se u srpnju zbog anonimnih komentara koje je, priznala je, objavila na internetu prije otprilike 15 godina, ali je rekla da su brojni komentari izvučeni iz konteksta.

Prvi ministar gospodarstva u ovoj vladi Vilhelm Junnila dao je ostavku krajem lipnja, poslije samo 10 dana na dužnosti nakon što je optužen da je u više navrata spominjao Adolfa Hitlera i naciste.

Stranka ga je ubrzo zamijenila Rydmanom čija je bivša djevojka tada poslala najvećem finskom listu Helsingin Sanomat njegove privatne poruke koje su sadržavale rasne uvrede.