tijesan poraz

Bivša finska premijerka Marin odstupila s mjesta predsjednice stranke

01.09.2023 u 15:56

Bionic
Reading

Bivša finska premijerka Sanna Marin, koja je tijesno izgubila na izborima u travnju, u petak je odstupila s mjesta predsjednice Socijaldemokratske stranke u nadi da će skrenuti pozornost sa svog privatnog života nakon četiri turbulentne godine na čelu stranke

Marin, koja je svoju namjeru da odstupi najavila ubrzo nakon poraza na izborima, postala je 2019. najmlađa premijerka u svijetu u dobi od 34 godine, čime je privukla svjetsku pažnju i pomogla poboljšanju ugleda Finske.

Nakon što je vodila zemlju tijekom potpunih zatvaranja zbog covida-19 i gospodarskih poteškoća koje su uslijedile potom, Marin je postala istaknuta zagovornica Ukrajine nakon prošlogodišnje ruske invazije te je uspješno okončala finsku politiku vojne nesvrstanosti u korist članstva u NATO savezu.

Marin je u petak posljednji put predsjedala stranačkom skupštinom, a u kratkom govoru je ponovila svoje kritike usmjerene protiv Rusije, istočnog susjeda Finske.

"Rusija i njeni predstavnici moraju odgovarati za nezakonitu agresiju, ratne zločine i posljedice rata", kazala je Marin.

"Osim finske stabilne podrške za Ukrajinu i Ukrajince, također moramo poslati snažnu poruku nade u obnovu zemlje, u europsku budućnost", dodala je.

Marin, kojoj je sada 37 godina, pojavila se na naslovnicama časopisa Vogue i Time, ima milijun pratitelja na društvenoj mreži Instagram, a obožavatelji diljem svijeta je smatraju uzorom za progresivne vođe.

Međutim, zabrinutost finskih glasača oko pitanja poput useljavanja i sve veći javni deficit su u travnju doprinijeli tome da je desničarska Nacionalna koalicija zajedno s krajnje desnom Strankom Finaca tijesno porazila Marin, čija je vlada potom pala.

Suočila se s nekoliko skandala u vrijeme svog mandata, uključujući njen izlazak u noćni klub usred pandemije, održavanje privatnih zabava u službenoj rezidenciji i dobrovoljno podvrgavanje testiranju na droge nakon što je videosnimka sa zabave dospjela u medije.

Rezultat testa je bio negativan, objavila je Marin, te se ispričala Fincima kada se pojavila fotografija sa zabave u obalnoj rezidenciji premijerke na kojoj su bile dvije poznate influencerice, koje su gole grudi prekrile natpisom "Finland".

Marin je nakon poraza na izborima kazala da se raduje mirnijem životu, a kasnije je također objavila da se rastaje od supruga.

Zahvalila je stranci na podršci nakon što je u petak na pozornicu došla uz pjesmu Arethe Franklin "Respect".

Službeno bi trebala predati čelno mjesto kasnije u petak nakon što socijaldemokrati izaberu novog vođu.

Marin će ostati zastupnica u parlamentu, a također se angažirala kao govornica u jednoj američkoj agenciji.