kako ide procedura

Finale sage oko Istanbulske konvencije tek nakon Uskrsa

21.03.2018 u 11:48

Bionic
Reading

Nakon što je Predsjedništvo HDZ-a u utorak navečer podržalo nastavak ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju nasilja nad ženama, kod nas poznatije pod imenom Istanbulska konvencija, završni dio iznimno osjetljive operacije, zbog velikih otpora u vladajućoj stranci, ali i u civilnom društvu naslonjenim na Katoličku crkvu i branitelje, odigrat će se tek poslije Uskrsa

Nakon što je premijer Andrej Plenković preglasavanjem slomio otpor na Predsjedništvu HDZ-a ratifikacija Istanbulske konvencije naći će se pred ministrima na Vladi u četvrtak.

Plenković, koji uporno gura ratifikaciju Konvencije, kojoj je primarni cilj zaštita žena žrtava nasilja, na Vladi ne bi trebao imati problema oko usvajanja odluke o ratifikaciji jer je utihnulo nezadovoljstvo ministra Tomislava Tolušića, a može se očekivati i da Goran Marić, koji se u utorak nije pojavio na Predsjedništvu HDZ-a, neće biti protiv.

Interpretativna izjava o kojoj ovisi podrška SDP-a Konvenciji, a koja će biti dio zakona o potvrđivanju, bit će objavljena u četvrtak nakon sjednice Vlade.

Kada Vlada potvrdi odluku, poslat će Zakon o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju nasilja nad ženama na usvajanje u Hrvatski sabor, u kojem će se odigrati konačna bitka ove sage.

No ova vruća tema koja je podijelila hrvatsko društvo posljednjih dana na dnevnom redu Sabora naći će se tek poslije Uskrsa jer sljedeći tjedan Sabor ne radi.

Može se očekivati da će je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji snažno drži stranu Plenkoviću u cijeloj toj priči oko ratifikacije Istanbulske konvencije, staviti na dnevni red odmah nakon uskrsne stanke kako bi se premijer što prije riješio ovog problema. Međutim prije rasprave u Saboru tema će se morati raspraviti pred odborima. Očekuje se da će zakon biti usvojen s jednim čitanjem jer se međunarodni akti uvijek tako usvajaju u Saboru.

Unatoč otporima, teško je očekivati da ratifikacija neće dobiti potvrdu u Saboru jer je za nju minimalno potrebna tek relativna većina, dakle potpora najmanje 39 zastupnika uz uvjet zadovoljenja kvoruma, nazočnost najmanje 76 zastupnika u sabornici. Naravno uvjetom je i da ruku koje su protiv ne bude više u zraku. A takvih, unatoč otporima i političkim igricama, zasad nema dovoljno.

  • +8
Predsjedništvo HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Kako stvari sada stoje, u HDZ-u se desetak zastupnika protivi ratifikaciji Konvencije, što ne znači da će glasati protiv. Uvijek mogu biti suzdržani ili samo ne doći na glasovanje. Na Predsjedništvu HDZ-a protiv su bili zamjenik predsjednika Milijan Brkić, međunarodni tajnik Miro Kovač, politički tajnik Davor Ivo Stier, potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić te članovi Predsjedništva Darko Milinović i Anton Kliman, a skupit će ih se nekoliko i u Saboru. No samo četvero su i saborski zastupnici. Plenković vjeruje da će većina HDZ-ovaca biti za.

SDP se nećka hoće li podržati Konvenciju zbog interpretativne poruke koju HDZ planira priložiti, no dio zastupnika poput Miranda Mrsića i Sabine Glasovac već je najavio da će je podržati bez obzira na to. GLAS i IDS su unaprijed za. Uglavnom, protivnici, kako sada stvari stoje, nemaju snagu srušiti ratifikaciju. Ipak, sve se brzo može izmijeniti u zakulisnim igrama, a ni snagu Katoličke crkve, koja je protiv, ne treba podcijeniti.

Za subotu je ispred HDZ-a najavljen veliki prosvjed aktivističkih skupina bliskih Crkvi koje se protive ratifikaciji Konvencije.

  • +12
Predsjedništvo HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Parik Macek