'KOME PRAVO, KOME KRIVO'

HDZ nije jedini na mukama: I SDP podijeljen zbog Istanbulske konvencije, otkrivamo gdje leži sjeme razdora

20.03.2018 u 15:32

Bionic
Reading

Iako je još prošli tjedan šef SDP-a Davor Bernardić najavio da SDP neće podržati Istanbulsku konvenciju ako će uz nju ići neke ograde, pa i one financijske, čini se da svi u stranci ne podržavaju takav stav

'Stav SDP-a je da neće polovično podržati Istanbulsku konvenciju, nego jedino cjelovito. Sve drugo je licemjerno, uključujući financijske ograde. Ili ćemo usvojiti Konvenciju u potpunosti ili je nećemo podržati uz ograde', poručio je još prošli četvrtak nakon sjednice Predsjedništva SDP-a Franko Vidović.

Nešto ranije u četvrtak takav stav iznio je i predsjednik stranke Davor Bernardić, a istodobno je ministrica obitelji i demografije Nada Murganić najavila financijske ograde, odnosno najavila je da će Vlada tražiti prolongiranje rokova u slučaju naknade štete žrtvama od države.

Iako su financijske ograde dopuštene, i šef stranke Bernardić i Vidović kažu da na njih SDP neće pristati.

Ne slažu se međutim svi u stranci s tim stavom. 'Glasat ću za Istanbulsku konvenciju. Pa kome pravo, kome krivo. Nema te sile koja će me natjerati da glasujem protiv snažnije prevencije i zaštite žena od nasilja. Ljudska prava ne smiju biti poligon za politikanstvo', poručila je putem Twittera SDP-ova Sabina Glasovac.

Oglasio se i Mirando Mrsić. 'Istanbulska konvencija je važnija od Plenkovića, HDZ-a i njihovih unutarnjih igara. Nema opravdanja da SDP Hrvatske ne podrži Istanbulsku konvenciju! Istanbulska konvencija je civilizacijski iskorak u kojem SDP ne bi trebao politički kalkulirati. Moramo podržati Konvenciju', poručio je Mrsić na Facebooku.

'Glasat ću za Istanbulsku konvenciju! Bez zadrške sam za prevenciju i zaštitu žena od nasilja. Neka Plenković smišlja dopise, Markićka nosi transparente ispred HDZ-a, ali tekst Istanbulske konvencije se ne može mijenjati. Ljudska prava su nešto oko čega za mene nema kalkuliranja!', poručio je na Facebooku Gordan Maras.

Na pitanje podrške Konvenciji na televiziji N1 odgovorio je član SDP-ovog Predsjedništva Bojan Glavašević. 'Stav Kluba zastupnika SDP-a je jasan - podržat ćemo zakon o ratifikaciji koji je pripremio SDP, a ono što je pripremila Vlada nećemo dok ne vidimo dokument. Nećemo podržati ništa manje od potpune primjene Konvencije. Zalažemo se za Istanbulsku i čekamo. Ratifikacija je izvjesna, potrebno je 39 glasova i sudbina Konvencije nije upitna. Voljeli bismo da taj tekst ne bude na sramotu Hrvatske i da ne reducira njezinu primjenu. Konvencija je pitanje zaštite žena i žrtava nasilja, a rasprava se stalno pomiče tamo čega se ona ne tiče', kazao je Glavašević.

Svoj stav na društvenim mrežama iznio je i SDP-ov Domagoj Hajduković. 'Podržavam ratifikaciju Istanbulske konvencije! Za sada je u saborskoj proceduri samo jedan takav dokument, onaj koji je predložio SDP i taj sam spreman podržati! Kada i ako se Vlada Andreja Plenkovića u proceduru usudi poslati neki slični dokument, možemo o njemu razgovarati. Poučen iskustvom, Vladi Andreja Plenkovića nisam spreman dati bjanko podršku u ničemu, a najmanje u sferi ljudskih prava! Kome pravo, kome krivo! Dragi HDZ-ovci i njhovi sateliti, ako je borba protiv nasilja u obitelji rodna ideologija, ako je borba za jednaku plaću za jednak rad rodna ideologija, ako je borba za pravo žene da samostalno odlučuje o svom tijelu rodna ideologija, onda sam ja sam rodni ideolog! Ponovo, kome pravo, kome krivo. Pola zemlje, pola neba, pola moći! Tu kompromisa nema!', napisao je Hajduković.

Da će pričekati da vidi Vladin dokument, poručio je danas u Saboru Peđa Grbin. 'Istanbulska konvencija je u proceduri, a mi sad imamo mogućnost da se neke točke dnevnog reda stave na raspravu i glasanje. O SDP-ovom prijedlogu sigurno ću glasati za. A što se tiče prijedloga Vlade, nismo ga vidjeli ni vi ni ja i teško mi je reći hoće li se raditi o dokumentu koji će dobiti moju potporu. Dakle moramo pričekati da vidimo.'

  • +8
Davor Bernardić o aktualnoj političkoj situaciji Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic

Međutim iako Bernardić najavljuje da neće podržati Konvenciju ako bude financijskih ograda, ima onih u SDP-u koji smatraju da bi je SDP trebao podržati ako ograde budu samo one dozvoljene.

'Postoje li podjele o dokumentu koji još nismo vidjeli? Ne, ne postoje jer nismo vidjeli dokument. Ne znamo što tamo piše, ne znamo ni kako se stvari razvijaju i hoće li ograda uopće biti. Sjetite se da smo rekli da ograde mogu biti samo uz točno određene članke, pa su vladajući, kad su to shvatili, malo reterirali. Onda smo u ponedjeljak imali da će uz Konvenciju pisati da je u skladu s Ustavom. Ako pogledate svaki zakon, on ima prvu točku, ustavnu osnovu za donošenje. Zar ćemo imati dvije ustavne osnove?', poručio je Grbin.