ministar gospodarstva

Filipović o neradnim nedjeljama: Neće biti nikakvih negativnih efekata

25.06.2023 u 19:56

Bionic
Reading

S prvim danom srpnja na snagu stupaju nove odredbe Zakona o trgovini prema kojemu će trgovci izabrati 16 radnih nedjelja. Većina trgovina u turističkim područjima uglavnom će raditi u ljetnoj sezoni, dok je na kontinentu fokus na početku školske godine te predblagdanskim nedjeljama. Ministar gospodarstva Davor Filipović govorio je o neradnim nedjeljama

'Naša Vlada je u predizbornom programu navela kako ćemo uvesti neradnu nedjelju i to smo izmjenama zakona o trgovini i napravili. Gotovo 2/3 građana podupire ovakav način ograničavanja rada nedjeljom što znači da ćemo imati samo 16 radnih nedjelja kroz godinu dana. Uvažili smo sve što je prije sugerirao Ustavni sud. Obavili smo konzultacije s Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom udrugom poslodavaca. Ne vidim da itko pokreće ustavne tužbe i nadam se da toga neće ni doći', rekao je ministar gospodarstva Davor Filipović gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a.

'Ne mislim da turist gleda gdje će otići na temelju toga rade li trgovine nedjeljom ili ne rade. Želimo omogućiti balans između poslovnog i privatnog života, staviti obitelj u fokus. Omogućiti radnicima u trgovini provođenje nedjelje sa svojim obiteljima', objasnio je ministar te naveo primjer trgovačkog lanca KTC koji već duže vremena ne radi nedjeljom, a odluku su donijeli samostalno te iz godine u godinu bilježe bolje poslovne rezultate i nemaju nikakvih problema s radnicima.

Osvrnuo se i na gospodarske brojke.

'Ako uzmete posljednji kvartal pretpandemijski u 2019. godini i usporedite sa zadnjim kvartalom u ovoj godini, vidjet ćete da samo irsko gospodarstvo raste više i jače od našega. Vlada je u protekloj godini vodila brigu o građanima i gospodarstvu. Kako bi dali impuls gospodarstvu, ograničili smo cijene energenata, električne energije, goriva i plina te omogućili našim gospodarstvenicima predvidiv okvir poslovanja. To je jedan od razloga zašto je gospodarski rast bio tako dobar. Sav prihod koji su trgovci ostvarivali nedjeljom prebacit će se na subotu ili dan kasnije. Neće biti nikakvih negativnih efekata', rekao je.