yildrim grupa

Filipović o Petrokemiji: Predstavljalo me se kao čovjeka koji koči sve

06.04.2023 u 20:20

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Davor Filipović u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako su postigli dogovor s investitorom s Yildirim grupom o njihovom ulasku u Petrokemiju

'Danas smo dali suglasnost na dodatak ugovoru. Od 11. mjeseca razgovarali smo o poziciji Republike Hrvatske u odnosu na novog investitora. Tražili smo da se Hrvatska ne može primjerice tužiti za obveze koje su se dogodile nakon 2018. godine. Do tada su mogli investitori uključujući INA-u i PPD, da to kolokvijalno kažem, za što im god padne na pamet, a odnosi se na zaštitu okoliša ili primjerice obveze koje se odnose na poreze. Sada smo došli do toga da je Yildirim grupa prihvatila da je država ispunila sve svoje obveze i da ne mogu ništa potraživati od države nakon 2018. godine. To je bilo ključno', rekao je ministar gospodarstva Davor Filipović gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a.

Filipović je komentirao svoju izjavu da je zaštitio Hrvatsku od predatora i da interesne skupine ne zaziru ni od čega. Istaknuo je kako smo posljednja tri tjedna mogli vidjeti 'granatiranje interesnih skupina' jer su štitili hrvatske interese.

'Moj glavni savjetnik Lovrinčević i moj državni tajnik Hrvoje Bujanović, ljudi koji su došli iz privatnog sektora, zajedno sa mnom bili su uključeni i u razgovore oko Petrokemije, štitili smo državni interes.', rekao je ministar gospodarstva.

Filipović je na pitanje tko su interesne skupine odgovorio da 'ih ima što god da se radi u Ministarstvu gospodarstva.

'Pogledajte obnovljive izbore energije, uzmite priču s trgovcima i ograničavanjem cijena, pogledajte energente, cijene dizela i benzina, cijene plina, cijene električne energije. Jasno je odakle dolaze svi ti udari. Mogli ste vidjeti tri tjedna granatiranja u medijima. Predstavljalo me se kao čovjeka koji koči sve. Rekao sam neki dan čekam da stane neki tramvaj u Zagrebu pa da kažu zakočio je i ovaj tramvaj. Sve su to bile neistine i laži, čak i blaćenje i na osobnoj razini. No kad uđete u politiku morate biti spremni, primiti sve te udarce, nositi se s pritiscima jer, ako niste na to spremni, ne trebate se niti baviti politikom. Međutim, ključ kako djelujem od početka dolaska u Ministarstvo je zaštita interesa hrvatske države i zaštita hrvatskih građana i gospodarstva', objasnio je.

O tome kada će Petrokemija pokrenuti proizvodnju rekao je da to treba pitati nove većinske vlasnike. Istaknuo je kako će oni preuzeti sve obveze koje do sada nisu realizirane od strane INA-e i PPD-a.

'Ono što je važno je da se uloži u modernizaciju. Samo ulaganju u modernizaciju jamči proizvodnju, a samo puna proizvodnost jamči zadovoljne zaposlenike i puno zaposlenost. To je ono što nam je jako važno', poručio je Filipović.