DUBROVAČKI BLAGDAN

Festa sv. Vlaha ove godine i u Bruxellesu

31.01.2014 u 10:12

Bionic
Reading

Festa sv. Vlaha kojom Dubrovačani slave blagdan svoga zaštitnika ove će se godine prvi put proslaviti i u Bruxellesu u organizaciji ogranka Matice hrvatske, hrvatskog veleposlanstva u Belgiji, ureda Hrvatske turističke zajednice i predstavništva Dubrovačko-neretvanske županije

Festa se otvara u nedjelju, 2. veljače ispred bruxelske katedrale St. Michel et Gudule. Baš kao i u Dubrovniku, predviđeno je izvođenje himni, čitanje proglasa Feste, svećenik će ga pročitati na francuskom, a dvojica festanjula, majstora od ceremonije, prevodit će na hrvatski i engleski. Uslijedit će grličanje, blagoslov grla sa svijećama te puštanje bijelih golubica, simbola slobode i mira.

Navečer će u prostorijama bruxelleskog predstavništva Dubrovačko-neretvanske županije biti poslužena tradicionalna večera od Kandelore. Za predjelo je predviđen pršut, glavno jelo su makaruli šporki, tradicionano jelo dubrovačkog kraja te rozata za desert.

Predsjednik bruxellskog ogranka Matice hrvatske Ivica Sršen kaže da su očekivali da će se za Festu prijaviti šezdesetak ljudi, Dubrovčana i Hrvata iz drugih dijelova zemlje, ali vrlo brzo prijavilo ih se preko stotinu tako da su morali zaustaviti prijave. Sršen ističe da u Bruxellesu ima 41 Dubrovčanin te očekuje da će proslava blagdana dubrovačkog parca, kako se u dubrovačkom govoru naziva zagovornik njihova Grada, postati tradicijom i u europskoj prijestolnici.

Dubrovčani i u svijetu slave blagdan sv. Vlaha, a najveća festa izvan Dubrovnika i Hrvatske organizira se u New Yorku, gdje živi nekoliko stotina Dubrovčana. Sa svih tih proslava šalju se telegrami u Dubrovnik, kojih bude i stotinjak i koje onda čita svećenik na otvaranju Feste, a ove će godine jedan telegram doći iz Bruxellesa.

Sršen kaže da mu je najveći problem u organizaciji bilo nabaviti golubove. 'Ovdje se uzgajaju najbolji golubovi pismonoše na svijetu koji su užasno skupi, cijena im zna dosegnuti i do 200.000 eura', objašnjava Sršen, dodajući da se ti golubovi mogu unajmiti, ali se mora platiti osiguranje od nekih sedam tisuća eura tako da ni to nije dolazilo u obzir.

'Onda sam se dosjetio da se ovdje na vjenčanjima puštaju dvije bijele golubice, koje su puno jeftinije, oko 60 eura', kaže Sršen, ne krijući zadovoljstvo što je riješio taj problem.

Prema legendi, ako golub nakon što ga svećenik pusti poleti na desno te će godine sreća Dubrovniku doći s istoka, a poleti li na lijevo, onda sa zapada.

Dubrovčani kontinuirano slave blagdan sv. Vlaha više od tisuću godina. Dubrovački senat proglasio je svetog Vlaha dubrovačkim parcem 971. godine.

Festa dubrovačkog zaštitnika, koji Dubrovnik čuva na dlanu i vječno bdije nad njegovom slobodom, uvrštena je 2009. u registar nematerijalne baštine UNESCO-a. Temelji se na legendi o pojavljivanju svetoga Vlaha koji je pomogao Dubrovčanima u obrani protiv napadača.