NAJPOPULARNIJI POJAM 2017.

Feminizam je riječ godine, a mi smo uspješne Hrvatice pitali što njima znači

14.12.2017 u 06:39

Bionic
Reading

Po izboru američkog rječnika Merriam-Webster, najpopularnija riječ u 2017. je feminizam, čija se pretraga u odnosu na prethodnu godinu povećala za 70 posto te je u više navrata privukla veliku pažnju zbog događaja poput ženskih marševa protiv Donalda Trumpa i pokreta #MeToo. Pitali smo dramaturginju, teatrologinju i spisateljicu Mani Gotovac, poduzetnicu Manuelu Šolu i liječnicu Ljerku Eljugu što za njih znači feminizam te kako ocjenjuju njegovu borbu na domaćem terenu

'Meni je feminizam, kakav kod nas zastupa Nadežda Čačinović, prilično blizak', kaže hrvatska kritičarka, dramaturginja, teatrologinja i spisateljica Mani Gotovac, koja je u bogatoj karijeri zabilježila i to da je bila prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta.

'Nikada se nisam ozbiljno i temeljito bavila tom filozofijom, a još manje angažmanom. Ipak, za moju prozu, u brojnim osvrtima, tvrde kako je feministička. Ali ne bi bila istina kada bih rekla da su to bile i moje namjere', kaže Mani Gotovac, dodajući da joj je u slučaju feminizma kao riječi godine u svijetu najvažnije pitanje zašto se to baš sada događa.

'Pretpostavljam kako je to zato što su ženska prava ponovno posvuda dovedena u pitanje. Pojava Trumpa na globalnom planu, i brojne druge pojave, ženu su ponovno postavile u poziciju lutke i otvorile ljutu ranu manipulacije i nasilja nad njima. Kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Uvijek me, naravno, zanima upravo to pitanje: kako je kod nas? Ali o tome morate pitati feministkinje, a ne mene', zaključuje Mani Gotovac.

Manuela Šola, vlasnica agencije Komunikacijski laboratorij, koja je ovih dana postala članicom svjetske organizacije neovisnih kreativnih, marketinških i agencija za odnose s javnošću – thenetworkone sa sjedištem u Londonu, smatra se feministicom i svoju djevojčicu odgaja kao feministicu.

'Jako mi je drago da je feminizam riječ godine jer je o njemu važno govoriti. Kad govorimo o današnjoj poziciji žena u društvu, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, svakako, napredak se vidi. Ipak, čekaju nas još godine i godine pa da ravnopravnost zaista bude utkana u sve pore društva', upozorava Šola te u prilog tome spominje informaciju koju je nedavno saznala.

'Predviđa se da će 2040. među vodećim svjetskim liderima 30 posto biti žene, što je porast za pet posto u odnosu na danas. Taj podatak nam zapravo govori da ženama, bez obzira na njihove poslovne sposobnosti, vodeće pozicije nisu jednako dostupne kao i muškarcima. Ono što me u Hrvatskoj još uvijek posebno iznenađuje su rodne uloge koje se koriste za ostvarenje komunikacijskih ciljeva poput ženskog poduzetništva, ženskog piva, ženskog auta… smatram ih izrazito nepotrebnima i nadam se da ćemo ih u budućnosti slušati što manje', kaže Manuela Šola.

Vlasnica i ravnateljica Poliklinike Eljuga Ljerka Eljuga kaže kako se današnje poimanje feminizma drastično razlikuje od onda kad se pojam pojavio.

'Žena danas ima pravo glas(ovanj)a, ali nema ravnopravan status u društvu. Ovdje ne želim samo nabrajati činjenice o neravnopravnosti, broj zastupnica u parlamentu, visinu plaća, kriterije za zaposlenje, korištenje rodiljnog dopusta... Postavljam radije pitanje: zar je u današnje vrijeme dopustivo obrezivanje žena Trećeg svijeta?', kaže Ljerka Eljuga, dodajući da je i u Hrvatskoj žena 'još uvijek daleko od statusa koji joj pripada'.

'U činu predstavljanja često čujem 'ovo je doktor Eljuga i njegova žena', a gotovo nikad nije obrnuto', upozorava doktorica Eljuga.

Riječ feminizam, prema objašnjenju Merriam-Webstera, ovogodišnju popularnost duguje velikom maršu protiv Donalda Trumpa, koji je u siječnju održan u Washingtonu, a kojim su aktivisti podsjetili da je 45. američki predsjednik u svojoj predizbornoj kampanji vrijeđao i demonizirao žene. Prosvjed se održao i u Zagrebu.

  • +10
Feminizam - riječ godine Izvor: Profimedia / Autor: UPI

Interes za pojmom feminizam porastao je i nakon što je Trumpova savjetnica Kellyanne Conway za sebe u jednom intervju utvrdila da je feministica, piše Merriam-Webster, a još je veći broj ljudi zainteresirao nakon slučaja američkog producenta Harveyja Weinsteina i priznanja brojnih glumica o seksualnom uznemiravanju koje su doživjele tijekom karijere. Pokret 'I ja' (#MeToo), koji se iz toga izrodio, odnosno sve žene koje su prekinule šutnju i progovorile o svakodnevnim maltretiranjima koje doživljavaju, američki tjednik Time početkom prosinca proglasio je osobama godine.

I filmovi i serije, poput 'Wonder Woman' i 'Sluškinjine priče', pomogle su tome da feminizam postane najpopularnija riječ 2017.

Prema Merriam-Websteru, feminizam je posljednjih nekoliko godina među deset najpopularnijih riječi na ovoj stranici. Potječe iz latinskog jezika, a spomenuti je rječnik definira kao 'teoriju političke, ekonomske i socijalne jednakosti spolova' i kao 'organiziranu aktivnost u ime ženskih prava i interesa'.