BORBA ZA JEDNAKOST

Ovim je glumicama pun kufer holivudskog seksizma

28.05.2017 u 12:47

Bionic
Reading

Mnoštvo slavnih glumica – od Helen Mirren do Jennifer Lawrence - prozvalo je Hollywood zbog seksističkih stavova koje promovira ili jednostavno dopušta

Jennifer Lawrence

Glumica Jennifer Lawrence još je 2015. godine napisala kako je krajnje vrijeme da plaće prestanu ovisiti o tome što osoba ima među nogama.

'Pokušavam zamisliti neki 'slatki način' na koji bih izrazila svoje mišljenje. Za*ebi to! Mislim da nikad nisam radila za muškarca koji je razmišljao iz kojeg ugla će snimati kako bi se njegov glas čuo. Jednostavno se čuje', napisala je Jennifer Lawrence za feministički bilten Lene Dunham.

Patricia Arquette

Patricia Arquette tijekom zahvale za dodjelu Oscara 2015. godine pozvala je na borbu za jednakost.

'Svakoj ženi koja je rodila svakog poreznog obveznika i građanina ove nacije, borile smo se za jednakost i prava svih ostalih. Vrijeme je da i žene SAD-a dobiju jednaka prava', rekla je Patricia Arquette.

Maggie Gyllenhaal

Glumica Maggie Gyllenhaal nije dobila ulogu u jednom filmu kad je imala 37 godina jer je bila 'prestara da bi glumila nekoga tko je u vezi s 55-godišnjim muškarcem'.

'Bila sam zaprepaštena. To me je povrijedilo i razbjesnilo, a zatim me je nasmijalo', rekla je Maggie Gyllenhaal.

Helen Mirren

Legendarna glumica Helen Mirren javno je podržala Maggie Gyllenhaal nakon što je čula što joj se dogodilo.

'To je suludo. I uvijek je bilo. Svi smo gledali Jamesa Bonda koji je sa svakim filmom bio sve stariji i stariji, dok su njegove djevojke bile sve mlađe i mlađe. To je tako naporno', rekla je Helen Mirren.

Jessica Lange

Slavna Jessica Lange također se dotakla seksizma u Hollywoodu nakon što je čula priču Maggie Gyllenhaal.

'Hollywood se vodi s tog muškog stajališta. Čak i kad je žena na čelu nekog studija, ona svoj posao radi s muške točke gledišta. Dok to postoji, ovo ispunjavanje fantazija će se nastaviti', rekla je Jessica Lange.

Rose McGowan

Glumica Rose McGowan koja se našla na naslovnici časopisa Rolling Stone, zaključila je da to zapravo predstavlja sve ono što mrzi u vezi svoje karijere i filmske industrije.

'To je uvijek dio onoga što se očekuje od žena. Od toga živimo, tako prodajemo karte za kino, to je naša uloga u tome. Promoviranje se sastoji od sljedećega – ne stavljaju muškarca na naslovnicu osim ako je u pitanju Seth Rogen koji to čini kao šalu. Od mene, kao žene, očekuje se da prodajem sebe, svoje tijelo, svoj izgled, svoju seksualnost, kako bi prodaja karata bila veća. To je poremećeno. A nitko mi to nije ni rekao kad sam započinjala s glumom, da ću se morati toliko prodavati', rekla je Rose McGowan.

Kristen Stewart

Mlada glumica je 2015. izjavila da u Hollywoodu vlada odvratan seksizam.

'Žene neizbježno moraju raditi više i bolje kako bi imale glas u industriji. To je ludo i uvredljivo', rekla je Kristen Stewart.

Meryl Streep

Kraljica glume Meryl Streep rekla je kako je prebrojala sve ženske i muške kritičare na sajtu Rotten Tomatoes.

'Tamo je 168 žena i to bi bilo sjajno kad bi na tom sajtu pisalo i 168 muškaraca. To bi bio dobar uravnotežen omjer. Da na Rotten Tomatoesu piše 268 muškaraca, to ne bi bilo pravedno, no navikli bismo se. Kad bi ih bilo 368... Ma, na Rotten Tomatoesu piše 760 muškaraca i to je omjer koji daje rezultat', rekla je Meryl Streep.

Sandra Bullock

Sandri Bullock smeta kako mediji komentiraju žene.

'Imam osjećaj kao da je sezona lova na žene jer ih mediji stalno napadaju zbog izgleda i godina. Šokirana sam i možda sam samo bila naivna, no sram me je toga. Ja odgajam svog sina da poštuje žene, a istovremeno su u tijeku medijski napadi na njih kojima jednostavno ne vidim kraja', rekla je Sandra Bullock.

Mila Kunis

Mili Kunis bilo je rečeno kako više nikad neće raditi nakon što je odbila pozirati polugola na naslovnici muškog časopisa.

'Nikad više neću raditi? Bila sam bijesna kao ris. Osjećala sam se kao predmet i prvi put u svojoj karijeri rekla sam 'ne'. I pogodite što se dogodilo! Svijet nije završio', rekla je Mila Kunis.

Kerry Washington

Glumica Kerry Washington progovorila je o tome kako se glumice koji nisu bjelkinje u glavnoj ulozi još uvijek nazivaju 'poslovnim rizikom'. Dodala je kako uživa imati stvaralačku kontrolu jer može prikazati svijet kakav uistinu jest.

'Obožavam glumu i obožavam svoj posao, no produciranje i osnivanje producentske tvrtke pružilo mi je mogućnost zapošljavanja drugih žena, osoba raznih boja kože, kao i osoba koje pripadaju LGBTQ zajednici. Želim osigurati svima koje društvo pokušava označiti kao 'drugačije' da budu vođe te pokazati svijet onakvim kakav zapravo jest', rekla je Kerry Washington.

YouTube Autor: YouTube