crne brojke

Evo što policijska statistika kaže o broju ubojstava u Hrvatskoj. Podaci bi vas mogli iznenaditi

01.03.2019 u 20:20

Bionic
Reading

Policijske statistike u potpunoj su suprotnosti s percepcijom javnosti ubojstava i pokušaja istih koji posljednjih tjedana okupiraju medije i njihove naslovnice. Iako je dojam, vjerojatno izazvan brutalnim načinom na koji su izvedena ili su ostala samo na pokušaju, da ih je više, brojke iz MUP-a govore drugačije

Vijesti iz crne kronike, i to one najgore vrste, vezane za obiteljsko nasilje i pokušaje ubojstva u obitelji, kulminirale su u četvrtak na Pagu, kada je otac četvero svoje djece u dobi od tri do osam godina u zoru izvukao iz kreveta i bacio s prvog kata kuće.

Zbog počinjenog tereti ga se za četverostruki pokušaj teškog ubojstva, za što je predviđena zatvorska kazna od 15 do 40 godina.

Nažalost, od početka godine svjedoci smo nekolicine brutalnih zločina koji su okupirali naslovnice medija; od trostrukog ubojstva u Sukošanu, u kojem je brat ubio sestru, nećaka i svekrvu, potom dvostrukog ubojstva u Solinu, u kojem je mladić batom za meso ubio 92-godišnjeg susjeda i njegovu 87-godišnju suprugu, pa do dvostrukog ubojstva u Dubrovniku, u kojem je na koncu ubojica presudio sebi.

Uz sve to mediji su posljednjih dana bili puni slučaja iz Pavlovca, u kojem je nakon dvadeset godina u škrinji za zamrzavanje u obiteljskoj kući pronađeno tijelo Jasmine Dominić.

Brutalnost i bešćutnost zločina stvaraju percepciju da je broj takvih ubojstava i pokušaja ubojstava u porastu, međutim policijske statistike govore suprotno.

Naime, u 2018. godini zabilježeno je 112 kaznenih djela ubojstava (22) i pokušaja ubojstava (90) dok je godinu ranije takvih slučajeva bilo 168. U obje godine stupanj razriješenosti ubojstava i pokušaja ubojstava bio je sto posto, a rješavanja ubojstava i teških ubojstava u pokušaju bilo je 93, odnosno 92 posto.

Statistika otkriva i da je 2018. u posljednjih devet ljeta bila godina s najmanjim brojem ubojstava (22) dok je najgora bila 2010., kada je zabilježeno 58 ubojstava.

  • +3
Ubojstvo u Kupinečkom Kraljevcu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Kada se gledaju kaznena djela počinjena na štetu djece i obitelji, u koju ulazi sve od teških ubojstava, preko ubojstava, pokušaja ubojstava, prijetnji, silovanja, bludnih radnji, tučnjava, podvođenja djece, bludnih radnji, oduzimanja djeteta, napuštanja djeteta, pa do povrede djetetovih prava itd., i tu je zabilježen pad pa je tako 2018. prijavljeno njih 5188, što je manje za 1,6 posto u odnosu na 2017. godinu.

Ono što bode oči u toj statistici velik je porast nasilja u obitelji, od gotovo 13 posto. Tako je lani takvih slučajeva zabilježeno 623 dok ih je godinu ranije bilo 552.

Kada se gleda rasprostranjenost kaznenih djela na štetu djece i obitelji, prema policijskim upravama najviše slučajeva bilo je u PU zagrebačkoj (869), a slijede PU istarska (732) i PU splitsko-dalmatinska s 425 slučajeva. Najveći skok od 11 posto (160 na 211), u odnosu na 2017., zabilježila je PU dubrovačko-neretvanska.

Usporedba siječnja 2019. i siječnja 2018. otkriva da je ova godina crnje započela. Naime, u siječnju ove godine zabilježeno je šest ubojstava i isto toliko pokušaja dok lani u prvom mjesecu nije bilo nijednog ubojstva, ali je bilo 10 pokušaja.