nikad više transfera

Evo kako bi bivša šefica Ustavnog suda zaustavila prebjege u saborskim klupama

09.01.2019 u 22:19

Bionic
Reading

Neviđen broj prebjega, a ovaj saborski saziv tek je na pola mandata. Postavlja se pitanje može li se, i ima li političke volje u Hrvatskoj da se to zaustavi? Svoju ideju kako to zaustaviti za Novu TV iznijela je bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec

U posljednje vrijeme mnogo je prebjega u Hrvatskom saboru koji prelaze u Bandićev klub. Jasna Omejec zagovara ideju da bi se možda zabranom predizbornih koalicija to praktički zaustavilo.

''To je teza koju dugo razrađujem i za koju stalno govorim kroz svoje članke i nastupe da u Hrvatskoj nije dovoljno razrađena. Naš je izborni sustav mikstura, vrlo zahtjevna, za čiju je provedbu potrebna jako visoka politička kultura. Mi to nemamo. Nemamo dovoljno razrađen višestranački demokratski sustav. Naše političke stranke su vrlo slabe'', rekla je Omejec za Novu TV.

Napominje da već godinama ističe da su političke stranke najslabija karika višestranačkog demokratskog sustava.

''Višegodišnjim proučavanjem našeg sustava, zaključujem da bismo trebali početi razgovarati o tome da mijenjamo onaj dio našeg uređenja koji se odnosi na prijeizborne koalicije'', smatra Omejec.