tko je mladen madjer?

U kleti mu eksplodirala bomba, ima presudu za gospodarski kriminal; evo tko je novi prebjeg u Bandićev klub

03.01.2019 u 15:30

Bionic
Reading

Iako je prije samo mjesec dana bio gost kod svog stranačkog predsjednika Kreše Beljaka u Samoboru te su uživali u emisiji 'Lijepom našom', saborski zastupnik Mladen Madjer uz prasak je napustio HSS i obukao Bandićev dres. Beljak ga je već prijavio Uskoku jer sumnja da iza svega stoji politička trgovina, a Madjeru to neće biti prvi put da se susreće s pravosudnim organima

Madjerovo ime već je uklonjeno sa stranica HSS-a iz rubrike 'saborski zastupnici'. Naime, njegov stranački šef Krešo Beljak još je prije desetak dana sumnjao da se sprema ovaj prelazak u klub zagrebačkog gradonačelnika koji raste nevjerojatnom brzinom.

'Kako smo prije desetak dana sumnjali da će se tako nešto i dogoditi te smo raspolagali informacijama o navodnim teškim koruptivnim kaznenim djelima, još proteklog tjedna predsjednik HSS-a Krešo Beljak osobno je Uskoku prijavio cijeli slučaj', objavio je HSS.

Na što točno misle, nisu precizirali, no dok je bio lojalan Beljaku, što je posebice pokazao tijekom unutarstranačke borbe između njega i bivšeg šefa stranke Branka Hrga, nije im smetalo to što Madjer ulazi u Hrvatski sabor s pravomoćnom presudom za gospodarski kriminal.

Zbog presude iz 2013., prema kojoj je Općinu Novigrad Podravski oštetio za nešto više od deset tisuća kuna, Madjer je zapravo igrom slučaja završio u Saboru.

'Ta uvjetna kazna izlazi 23. listopada. S obzirom na odluku Sabora, nisam se mogao kandidirati na ovim lokalnim izborima. Mora se poštivati zakon. Ali žalosno je da se radi o deset tisuća kuna dok je istovremeno netko dužan šest milijuna poreza i napravi dug od 40 milijardi kuna te se slobodno šeće po Hrvatskoj. Očito sam vjerojatno bio u krivoj stranci pa sam dobio toliku kaznu. Mislim da je kazna bila prevelika, ali zakon se treba poštivati', lamentirao je Madjer za Direktno.

2010. je pak pravomoćno osuđen šest mjeseci zatvora, uvjetno godinu dana jer je s dvojicom sumještana protuzakonito iskapao šljunak.

Portal epodravina spominjao je i nepravomoćnu presudu na sedam mjeseci zatvora, uvjetno dvije godine, jer je 'odobrio početak radova 8,5 milijuna kuna vrijedne školske sportske dvorane iako je znao da u općinskom proračunu nema novca za radove' te je općina morala plaćati izdašne kamate izvođaču.

Ovaj je 53-godišnjak do lokalnih izbora 2017. bio načelnik Općine Novigrad Podravski.

Kandidirao bi se on opet, no zbog presude po zakonu nije mogao. Ipak, mogao je biti na listi za parlamentarne izbore, pa je 2017. kao zamjena za Stjepana Kožića, dugogodišnjeg zagrebačkog župana, uletio u Sabor.

Zanimljivo, za načelnicu se na tim lokalnim izborima, umjesto Madjera, kandidirala njegova kći Tajana Šimunić.

'Bila sam 16 godina uz tatu u tome, pratila sam njegov rad, a iako nisam bila politički aktivna, uvijek sam ga podupirala. Sada sam jednostavno odlučila - zašto ne?', objasnila je svoju odluku za portal epodravina. Madjerova kći ipak nije uspjela dinastijski postati načelnica općine.

  • +11
Mladen Madjer Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Madjer se u Saboru nije previše isticao. Medijske je stupce punio performansom koji je u sabornici izveo u listopadu prošle godine. Progovorio je tako o odlagalištu otpada Piškornica te je ispred predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića istresao vreću smeća uz poruku: 'Zemite si to smeće, dajte čistu vodu i zrak.'

Smeće je na kraju ipak pokupio Madjer.

Mladen Madjer baca smeće Izvor: Društvene mreže / Autor: HSS

Prema podacima Parlametra, Madjer je na parlamentarnim izborima na listi u II. izbornoj jedinici osvojio 1344 glasa. Postavio je ispodprosječan broj pitanja (pet od prosječnih devet), a ispod prosjeka se pojavljivao na glasovanjima (50 od prosječnih 74).

Ovaj veterinarski tehničar sudionik je Domovinskog rata, a ima i OPG u sklopu kojeg obrađuje osam hektara zemlje.

Što kaže imovinska kartica?

Prema podacima iz prve objavljene imovinske kartice, 2013., i posljednje iz prosinca 2018., razvidno je kako je Madjer povećao svoju imovinu.

Suvlasnik je kuće od 130 kvadrata u Novigradu Podravskom, a u istoj općini ima i vinograd. U najnovijoj imovinskoj kartici prijavio je i gospodarski objekt od 350 kvadrata, šumu od 0,27 ha te vinograd s kleti u Borovljanima.

Zbog te je nekretnine početkom 2016. završio na stranicama crne kronike. Naime, s prijateljima je raščišćavao tek kupljeni vinograd, a na mjestu na kojem su palili odrezano granje bila je zakopana ručna bomba. Zbog topline se aktivirala te teško ozlijedila Madjerova prijatelja, a njega lakše. Što je istraga na kraju pokazala, nije poznato, no Madjer je tada izrazio sumnju da je bomba možda namjerno postavljena tamo gdje se pali granje.

Godine 2013. prijavio je automobil Ford Mondeo, 2018. imao je Ford C-Max i traktor Zetor, 2017. digao je kredit na 160 tisuća kuna uz mjesečnu ratu od 3119 kuna, a 2018. ponovno se zadužio za 80 tisuća kuna uz mjesečnu ratu od 2481 kunu.

U kartici iz 2013. pisalo je da je razveden i da nema djece, dok u onoj iz 2018. piše kako živi u izvanbračnoj zajednici i da ima djece.