DOSTA MU JE NISKIH UDARACA

Prvi prebjeg iz Karamarkovog HDZ-a: Salapić prešao u HDSSB

Bionic
Reading

Josip Salapić, potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru i nedavno izabrani predsjednik GO HDZ-a Osijek, potpisao je danas pristupnicu HDSSB-u. Njegovim mandatom ta je stranka postala četvrta po broju saborskih zastupnika, premašivši Lesarove laburiste

Kosor: Nisam iznenađena, obzirom na Salapićevo stanje

U neformalnom razgovoru s novinarima u Saboru Kosor je, u trenutku kada se održavala press konferencija HDSSB-a u Osijeku, kazala da joj je Salapić koju minutu prije javio da je prešao u HDSSB. Potvrdila je da nije ranije znala za njegove planove, no upitana je li je vijest iznenadila, Kosor je novinarima u prolazu rekla: 'Ne previše, s obzirom na njegovo stanje.'

'Svatko je kovač svoje sreće', sve je što nam je tim povodom htio reći Vladimir Šeks, Salapićev politički mentor i uzor, kojega je Šeks dugo pripremao za svoga nasljednika u Osijeku. Na listi za parlamentarne izbore u IV. izbornoj jedinici Salapić je bio na četvrtome mjestu i glatko ušao u Sabor. Tomislav Ivić, predsjednik ŽO HDZ-a, smatra da bi Salapić morao vratiti mandat stranci koja mu je omogućila gotovo sve što je u životu postigao.

'To je krajnje neozbiljno, neodgovorno i, usudio bih se reći, pokvareno. Ako se već poziva na nekakve principe i poštenje, neka vrati mandat stranci koja mu ga je omogućila. I Glavašu su neki vraćali mandate nakon izlaska iz HDSSB-a, kada je on to tražio, stoga je sada red da i oni nama vrate mandat, pa neka za tri i pol godine Salapić uđe u Sabor na njihovoj listi', rekao nam je Ivić, duboko razočaran odlukom svog dojučerašnjeg bliskog suradnika.

Josip Salapić u predizbornoj je kampanji bio uz bok Jadranke Kosor, a aktualnog predsjednika, Tomislava Karamarka, optuživao je za praćenje i prisluškivanje te zatražio unutarnju policijsku kontrolu. Nikada ga, doduše, nije imenovao, ali sve su optužbe upućivale upravo na Karamarka, pa nakon tako žestokog napada vjerojatno nije mogao zamisliti daljnju suradnju s novoizabranim predsjednikom stranke.

No, kao što je i sam nakon izbora za predsjednika GO Osijek pozvao na suradnju sve konkurente i neistomišljenike u stranci i svima nudio ruku pomirenja, isto je napravio i Karamarko nakon svoje pobjede, pa Salapić nije imao razloga ne vjerovati novom predsjedniku.

Upravo mu to posebno zamjera Tomislav Ivić: 'S novim predsjednikom uopće nije imao priliku raditi, a budući da je jasno rekao da neće biti nikakvog revanšizma, trebali smo svi zakopati sve nesuglasice i zajednički krenuti dalje. No, on se ponio neozbiljno, u stilu 'vratite mi moje krpice, neću se više s vama igrati'. Sve mu je HDZ dao, školovao se uz stranačku stipendiju i uvijek je isticao da je HDZ njegova druga obitelj. Sada je pokazao koliko drži do obitelji i dane riječi', ogorčen je Ivić.

Jučer i prekjučer Josipa Salapića njegovi sada već bivši kolege iz HDZ-a nisu uspijevali dobiti na mobitel. Možda je to stoga što je jučer, skupa s članovima predsjedništva HDSSB-a, Salapić bio u Mostaru na sastanku s osnivačem i idejnim vođom, Branimirom Glavašem. Ondje su zasigurno utvrđeni i uvjeti prelaska, a s obzirom na to da Salapić HDSSB-u donosi sedmi saborski mandat, možemo ga očekivati u najmanju ruku kao kandidata za zamjenika župana ili gradonačelnika na lokalnim izborima za godinu dana.

Salapić je na konferenciji za novinare istaknuo da je od svoje 16. godine u HDZ-u i da ga je ta stranka odgojila i osigurala mu visoko obrazovanje uz pomoć stipendije, ali kao motiv za odlazak naveo je netom proteklu kampanju za predsjednika HDZ-a. Dnevnik.hr navodi da je Salapić kazao da je u kampanji bilo previše niskih udaraca i nepovjerenja među kolegama, koje on više nije mogao trpjeti. Na pitanje smatra li moralnim vraćanje svojeg mandata HDZ-u, Salapić je odgovorio da je poštenije da zadrži svoj mandat i prenese ga u HDSSB jer su ljudi glasali za njega. HDSSB tako postaje bogatiji za još jedan mandat u Saboru. Salapić je dodao i da je uvijek simpatizirao dobre prijedloge HDSSB-a, koje kao HDZ-ovac nikad nije mogao podržati.