saborski transferi

Nikad više prebjega u Saboru, evo tko je sve mijenjao stranački dres

06.11.2018 u 06:50

Bionic
Reading

Nikada više saborskih zastupnika u samo dvije godine mandata nije izmijenilo stranačke dresove. Posljednja među njima je Milanka Opačić te će kao nezavisna zastupnica potpomagati rad Bandićeva kluba. Pobrojali smo tko je još rekao zbogom dojučerašnjim partnerima i potražio sreću negdje drugdje

Čak su 23 zastupnika u samo dvije godine mandata izmijenila stranačke dresove, a neki su i osnovali svoje stranke. Iako se sastav Vlade promijenio u te dvije godine, iz stranaka se ipak najviše bježalo u oporbi.

Tako je prvi prebjeg bio Kažimir Varda. Taj bivši HSU-ovac, iako je izabran na listi Narodne koalicije, uspio je napustiti stranačke redove još prije konstituiranja Sabora. Jedno vrijeme bio je nezavisni zastupnik, zatim je zastupao Stranku međugeneracijske solidarnosti, koja je bila bliska Milanu Bandiću, no krajem prošle godine Vardina se stranka stopila s Bandićevom te je on sada i službeno zastupnik Stranke rada i solidarnosti i član vladajuće koalicije. Dodajmo da Vardi stranački prelasci nisu nepoznanica jer je do 2002. bio član HDZ-a, a kasnije i Hrvatskog bloka Ivića Pašalića.

Vrlo rano od SDP-a se odmetnuo Tomislav Žagar. Kazao je tada, početkom 2017., da je SDP postao podijeljena stranka. Kao nezavisni zastupnik skrasio se u klubu Mosta, u kojem djeluje i danas.

>>> Tomislav Saucha napušta SDP-a

SDP je početkom 2017. napustio i Tomislav Saucha, nakon što je pod optužbom da je u vrijeme mandata Zorana Milanovića krivotvorio putne naloge završio u Remetincu. Brzo se vratio u Sabor, no glasao je protiv opoziva ministra financija Zdravka Marića i time se svrstao na stranu vladajuće koalicije. Nekoliko mjeseci kasnije kao nezavisni zastupnik ulazi u klub HNS-a, u kojem i danas djeluje.

  • +18
Zastupnici koji su promijenili stranačke dresove Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

U svibnju ove godine SDP je napustio Zdravko Ronko, a kao razlog za odlazak naveo je 'urušavanje i sveopće razaranje stranke koje na neronovski način provodi predsjednik stranke Davor Bernardić, liječeći time svoju nesposobnost i frustracije'. Ronko je tada kazao da je spreman podržati Plenkovića i biti dio vladajuće većine samo kako bi osujetio Bernardićev plan o velikoj koaliciji. Nije to dugo trebalo čekati jer je Ronko u rujnu ušao u Bandićev klub, u kojem će djelovati kao nezavisni zastupnik.

Zbog Bernardića SDP su napustili i Bojan Glavašević, Mario Habek te na kraju Milanka Opačić. 'Iz SDP-a odlazim jer SDP, ovakav kakav je postao, ne može ponuditi odgovor ni na jedno važno pitanje budućnosti Hrvatske', poručio je u pismu SDP-ovcima krajem kolovoza Glavašević. Trenutno je nezavisni zastupnik, no ozbiljno se šuška o njegovoj suradnji s bivšom čelnicom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalijom Orešković.

  • +6
Bojan Glavašević o razlozima napuštanja SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Milanovićev čovjek iz Varaždina, Mario Habek, SDP je napustio sredinom listopada. 'Strankom vladaju međusobne optužbe, mržnja i iznošenje laži o kolegama. Donio sam odluku da nakon 20 godina članstva u SDP-u više ne budem član. Nažalost, današnji SDP nije stranka u kakvoj ja želim biti i kakva je bila pod vodstvom Zorana Milanovića', kazao je tada. Habek trenutno djeluje kao nezavisni zastupnik, no saborski kuloari bruje da bi se uskoro mogao pridružiti Bandićevu klubu.

Prošli tjedan Bandićevu klubu kao nezavisna zastupnica pridružila se Milanka Opačić, a napustila je SDP sredinom rujna. 'Nije mi više problem samo opcija predsjednika stranke Davora Bernardića, već i ova koja je protiv njega, jer nisu složni i ne vidim da imaju ideju o tome kako riješiti probleme u stranci. Stalno se nešto oteže i odgađa, čime se prolongira agonija stranke', izjavila je tada Opačić za tportal.

  • +2
Milanka Opačić, novi član Kluba zastupnika Stranke rada i solidanosti Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Iako je Opačić, dok je još bila u SDP-u, cijelo vrijeme plesala na rubu izbacivanja, jedini koji je doista izbačen je Mirando Mrsić, i to u ožujku ove godine. Mrsić, koji je već tada imao opomenu pred izbacivanje, nije želio iz saborske procedure povući svoj prijedlog zakona o doprinosima, iako je stranka tražila to od njega. Mrsić je nakon odlaska iz SDP-a djelovao kao nezavisni zastupnik, a pretprošli vikend osnovao je i svoju stranku Demokrati.

>>> SDP se pod Bernardićem osipa kao nikad prije, pogledajte tko je sve otišao i zašto

Oporbu je nakon lokalnih izbora 2017. potresao i raskol u HNS-u. Stranka koja je do tada imala devet zastupnika zbog odluke da uđe u koaliciju s HDZ-om i iz oporbe prijeđe među vladajuće ostala je bez četiri zastupnika. Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš, Goran Beus Richembergh i Nada Turina Đurić vrlo brzo su postali nezavisni zastupnici, a u srpnju 2017. osnovali su i Građansko-liberalni savez, odnosno GLAS.

HNS je tada ostao na pet zastupnika, no iznenađenje je došlo prije mjesec dana, kada je redove te stranke napustila potpredsjednica Marija Puh. Kao razlog je navela to da nije dovoljno napravljeno za Zagorje. No ugodnu fotelju u redovima vladajućih nije zamijenila oporbom, nego je otišla u drugu stranku koja podržava vladajuće, i to onu Milana Bandića.

  • +13
Marija Puh Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Potresa je bilo i u Mostu, a izgubio je dva zastupnika. Vlaho Orepić, bivši Mostov ministar unutarnjih poslova, stranku je napustio prije godinu dana pod izlikom da se 'sužavaju prostor i mehanizmi za realizaciju same ideje Mosta'. Od tada djeluje kao nezavisni zastupnik, a ovih dana, prema najavama, trebao bi osnovati stranku Nova politika.

Nakon nekoliko mjeseci trzavica prije ljeta iz kluba Mosta izbačen je Marko Vučetić. Zadarski filozof i do tada je unutar tog kluba djelovao kao nezavisni zastupnik, a sada to radi bez pokrića Mosta. Stranci je nakon odlaska prognozirao nestanak s političke scene, a prozvao ih je desničarskim klijentelistima i lažnim moralizatorima.

>>> Orepić napustio Most, Petrovu nije jasno zašto, Grmoja bi primio metak za njega

Dva zastupnika izgubio je i Živi zid. Nakon konstituiranja Sabora, još 2016., redove Živog zida poslije žestoke javne svađe oko funkcioniranja stranke napustio je Hrvoje Runtić, njen tadašnji dopredsjednik. Vrlo brzo Runtić se kao nezavisni zastupnik priključio klubu Mosta, u kojem djeluje i danas.

Najmlađi zastupnik u aktualnom mandatu Marin Škibola u parlament je ušao na listi Živog zida, no već u studenom 2016. napušta stranku. Jedno vrijeme kao nezavisni zastupnik djelovao je u klubu stranke Promijenimo Hrvatsku Ivana Lovrinovića, no nakon raspada tog kluba nije se nigdje skrasio. Poznat je po tome što je nakon raspada koalicije HDZ-a i Mosta dao podršku Gordanu Jandrokoviću za šefa Sabora, a zauzvrat je podršku dobio njegov Zakon o RBA zadrugama.

  • +4
Marin Škibola Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Na koalicijskoj listi Živog zida i Promijenimo Hrvatsku u Sabor je ušao i Ivica Mišić. Nakon raskola vlade Mosta i HDZ-a Mišić je, suprotno šefu svoje stranke Lovrinoviću, odlučio podržati Vladu zbog čega je prije godinu dana izbačen iz stranke. Danas djeluje kao nezavisni zastupnik u Bandićevu klubu.

Napuštalo se i redove vladajućih. Zlatko Hasanbegović promptno je isključen iz HDZ-a uoči lokalnih izbora 2017., kada se odlučio naći na listi nezavisne kandidatkinje za gradonačelnicu Zagreba Brune Esih. Šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću Hasanbegović je tada zamjerio razvrgavanje koalicije s Mostom. Hasanbegović je povukao i Esih te s njom osnovao Neovisne za Hrvatsku. Esih, koja je bila na listi HDZ-a za Sabor, i Hasanbegović djeluju u Saboru u klubu svoje stranke, u kojem im se pridružio i neovisni zastupnik dijaspore Željko Glasnović.

  • +24
Bruna Esih Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Na listi HDZ-a izabran je i HRAST-ov Hrvoje Zekanović, a vladajuću većinu napustio je zbog Istanbulske konvencije. HDZ je tada optužio da se okrenuo lijevom centru, a nakon odvajanja od HDZ-a prometnuo se u jednog od najvećih kritičara vladajuće koalicije. U Saboru djeluje kao oporbeni zastupnik HRAST-a.

I dok je većina nabrojanih imala dramatične izlaske iz stranaka, dva su zastupnika promijenila stranački dres, no zbog osnivanja stranaka ili ulaska u neke druge. Goran Aleksić, koji je u Sabor ušao kao nezavisni na listi Živog zida, netom nakon konstituiranja Sabora osnovao je svoju Stranku narodnog i građanskog aktivizma - SNAGA. Kroz tu stranku djeluje i danas u klubu Živog zida i Snage.

Kao neovisni na listi HDZ-a u Sabor je ušao bivši HSS-ovac Branko Hrg, no u međuvremenu je pristupio redovima Hrvatske demokršćanske stranke, u kojoj je zamjenik predsjednika. HDS s Hrgom u Saboru ima dva zastupnika jer u saborskim klupama sjedi i predsjednik stranke Goran Dodig. HDS je, u klubu koji čini s HSLS-om i HDSSB-om, dio vladajuće koalicije.