PUSIĆ I JOSIPOVIĆ

EU apsolvirala 'novotarije' s nadzornim odborima?

07.03.2012 u 16:22

Bionic
Reading

Vesna Pusić, ministrica vanjskih i europskih poslova, odgovarajući na pitanja novinara u srijedu izjavila je da je pojedinim europskim dužnosnicima već objasnila poziciju vlasti oko imenovanja političara u nadzorne odbore državnih tvrtki

'Ako imate čistu savjest i jasan stav, ne morate biti malo đače. Možete objasniti svoju poziciju. Ja sam tu poziciju objašnjavala i jučer na sastanku s veleposlanicima EU-a i neki dan u razgovoru s ministrom vanjskih poslova Nizozemske. Rekla sam: je, istina, bio je stav da ljudi koji su članovi političkih stranaka ne mogu biti u nadzornim odborima u tvrtkama gdje država ima većinu. U praksi, to je značilo da čovjek jedan dan izađe iz političke stranke, a drugi dan ide u nadzorni odbor. Naš stav nije figa u džepu i mi se ne želimo provlačiti nego želimo taj problem riješiti', rekla je Pusić na predstavljanju konferencije svih hrvatskih veleposlanika koja je u srijedu započela u Zagrebu.

Pusić je dodala da država, gdje god je to moguće, treba privatizirati vlastitu imovinu i da neće 'raditi Potemkinova sela'.

'Tamo gdje država ima većinsko vlasništvo prva karakteristika vlasništva je odgovornost. A odgovornost mora imati adresata, mora imati ime i prezime', rekla je šefica diplomacije, dodajući da su taj argument svi razumjeli i na taj način apsolvirali temu.

Nadovezao se predsjednik Ivo Josipović, koji se posebno osvrnuo na novinarsku opasku da bi se imenovanje političara u nadzorne odbore moglo negativno odraziti u izvješću Europske komisije u travnju.

Istaknuo je da monitoring shvaća kao prijateljsku pomoć Europe, a ne kao 'neku babarogu koja gleda gdje će nam naći određenu pogrešku'.

'Ono što smo potpisali, moramo poštivati, ali kako život nosi svoje, onda treba, ako postoji razlog, a mislim da oko Ine ima razloga da se razmišlja i o drukčijim pozicijama, kroz razgovor obrazložiti. I treba uvjeriti naše prijatelje koji su to motivi zbog kojih se kreće u neku novotariju. Kada je riječ o Ini, riječ je o jednom od temeljnih resursa s kojim Hrvatska raspolaže, gospodarskih, a u konačnici i političkih', rekao je Josipović.

'Vlada će odrediti na koji će način čvrsto držati uzde da Ina ne postane nešto drugo, a pritom će imati svu moju podršku, dakle da se pazi što se radi s nacionalnim resursima. Ina je jedna od takvih, bez obzira što je u mješovitom vlasništvu, a na Vladi, pa na kraju krajeva i na meni je da naše prijatelje u EU uvjerimo zašto neki potez povlačimo ovako, a ne onako. I mislim da će tu biti puno razumijevanja', zaključio je Josipović.