zaoštravanje retorike

Erdogan upozorio Grke da njihove rakete mogu dosegnuti Atenu: 'Ako ne ostanete mirni, Turska neće biti samo promatrač'

14.12.2022 u 07:17

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ovih dana uputio je zlokobnu poruku susjednoj Grčkoj zbog sumnje u gomilanje vojske na grčkim Egejskim otocima blizu turske obale

Turska je upozorila Grčku da bi projektil mogao pogoditi glavni grad Grčke ako 'ne ostanu mirni', čime je zaoštrila retoriku protiv Grčke, piše Politico.

'Sada krećemo s proizvodnjom svoje rakete', rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tijekom govora u Samsunu, gradu na sjeveru Turske.

'Naravno, ova proizvodnja plaši Grke. Kada kažete Tayfun, Grci se uplaše i kažu: 'Pogodit će Atenu.' Pa naravno da hoće.' Tayfun je balistička raketa kratkog dometa razvijena u Turskoj. Testirana je u listopadu iznad Crnog mora i pogodila je metu na razdaljini od oko 560 kilometara, što je više nego dvostruko veći domet od dosadašnjih raketa u turskom arsenalu.

'Ako ne ostanete mirni, ako pokušate kupiti nešto (kako biste se naoružali) tu i tamo, od Amerike do otoka, zemlja poput Turske neće biti promatrač. Nešto će poduzeti', rekao je Erdogan. Turska je posljednjih mjeseci pojačala retoriku protiv Grčke zbog, kako Ankara smatra, sve većeg vojnog gomilanja na grčkim Egejskim otocima, blizu njezine obale. U ponovljenoj, tanko prikrivenoj prijetnji, Erdogan je rekao: 'Možemo se iznenada spustiti jedne noći, kada za to dođe vrijeme.'

  • +10
Recep Tayyip Erdogan Izvor: EPA / Autor: STR

Prošlog tjedna turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu upozorio je Grčku da prestane s militarizacijom Egejskog otočja jer će u protivnom Ankara 'poduzeti potrebne korake na terenu'. Unatoč tome što su saveznice u NATO-u, ove dvije susjedne zemlje desetljećima se spore oko niza bilateralnih problema, uključujući morsku granicu, preklapanje zahtjeva za njihovim kontinentalnim pojasevima i dugotrajan spor oko Cipra. Ranije ove godine Grčka je pozvala svoje zapadne saveznike da stanu na kraj zapaljivoj turskoj retorici ili riskiraju novu situaciju poput one u Ukrajini.