šetnja akropolom

Scholz stigao u Atenu: Nije prihvatljivo da Turska osporava suverenitet Grčke

27.10.2022 u 11:49

Bionic
Reading

Njemački kancelar Olaf Scholz, koji boravi u službenom posjetu Ateni, ocijenio je u četvrtak da "nije prihvatljivo" da Turska, kao članica NATO-a, "osporava suverenitet druge članice Saveza", Grčke

"Nije prihvatljivo da jedan partner u NATO-u osporava suverenitet drugoga", rekao je Scholz u intervjuu za grčki dnevni list Ta Nea.

"To je istina kada postoje više ili manje prikrivene vojne prijetnje", dodao je.

Scholz je stigao u Atenu u srijedu navečer iz Pariza, a dan je započeo posjetom Akropoli s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom.

Odnosi između Atene i Ankare su zategnuti već godinama, u prvom redu zbog razgraničenja u istočnom Mediteranu.

Dugogodišnji spor obnovljen je zadnjih godina pokušajima Turske da istražuje ležišta plina u spornim vodama.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je Grčku, članicu Europske unije, da "okupira" otoke u Egejskom moru čiji je status uređen sporazumima usvojenima nakon Prvog svjetskog rata.

Grčki premijer je na neformalnom europskom samitu u Pragu početkom listopada čak napustio službenu večeru tijekom govora turskog predsjednika.

U zadnje vrijeme dvije zemlje međusobno se optužuju i za nesreće brodica s migrantima na moru.

U razgovoru za francuski časopis Le Point, Micotakis je kritizirao "neviđeno agresivni jezik" Turske prema Grčkoj.

"Zadnje vrijeme bilježimo neospornu eskalaciju turske retorike, s neviđeno agresivnim jezikom i uvredljivim izjavama prema mojoj zemlji i meni osobno", rekao je.

Turski predsjednik "sada govori da može napasti moju zemlju po noći", rekao je.

"Ne može se ignorirati da te riječi potvrđuju agresivan i ekspanzionistički pristup prema Grčkoj", naglasio je, napomenuvši da se tursku retoriku "koristi u interne izborne svrhe".

"Dobrosusjedski odnosi između Grčke i Turske važni su ne samo za te dvije zemlje, nego za cijelu Europu", naglasio je Olaf Scholz.

Pozvao je dvije zemlje da "riješe pitanja dijalogom i na osnovi međunarodnog prava".

Njemačka zbog svoje velike turske zajednice i osjetljivog migrantskog pitanja nastoji sačuvati dijalog s Ankarom.

"Naš zajednički cilj ... naša misija mora biti iskorištavanje svog gospodarskog potencijala istočnog Mediterana za dobrobit svih zemalja", ocijenio Scholz istaknuvši da bi Berlin mogao "tome pridonijeti u mjeri koju zainteresirane strane budu smatrale korisnom".

Scholzu je to prvi službeni posjet Grčkoj otkako je u studenom prošle godine preuzeo dužnost na čelu tripartitne koalicije (socijaldemokrati, Zeleni i liberali).