razmjena vatre

Erdogan razmišlja o kopnenoj ofenzivi protiv kurdske milicije

21.11.2022 u 14:07

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razmišlja o pokretanju kopnene ofenzive nakon zračnih napada na kurdske pozicije u Siriji i Iraku

Erdogan je rekao u ponedjeljak da nema govora o tome da će svoje opcije ograničiti na zračne operacije. "Mora biti odlučeno koliko će kopnenih vojnika sudjelovati, a potom će biti poduzeti koraci", citirala je Erdogana državna agencija Anadolu.

Turska je izvela brojne zračne napade protiv Narodnih zaštitnih jedinica (YPG) i ilegalne Kurdistanske radničke stranke (PKK) u sjevernom Iraku i sjevernoj Siriji u nedjelju navečer. Sirijski opservatorij za ljudska prava izvijestio je da je ubijeno barem 35 osoba.

Turska vlada povezala je svoje zračne napade s napadom na shopping ulicu Istiklal u Istanbulu u nedjelju prije tjedan dana.

Smatra YPG i PKK mozgom koji stoji za napada, iako obje skupine to niječu. Istrage još uvijek traju u Turskoj. Turska vlada smatra i YPG i PKK terorističkim organizacijama.

Kurdska milicija kaže da će se osvetiti za zračne napade, a trenutno se raketiranje Turske događa iz Sirije, prema službenim izvješćima.

Tri osobe su ubijene, a šest je ranjeno u provinciji Gaziantep, rekao je u ponedjeljak ministar unutrašnjih poslova Sulejman Soylu.

Guverner Gaziantepa okrivio je YPG za granatiranje. Kurdski aktivisti i Sirijski opservatorij za ljudska prava izvijestili su o razmjeni vatre s kurdskom milicijom i teškom turskom granatiranju ruralnog sjevera regije Aleppo i i grada Kobani.