PROSVJED ISPRED hep-a

Eko udruge protiv Plomina: 'Čist ugljen je prljava laž!'

07.05.2018 u 14:25

Bionic
Reading

Jutros su aktivisti Greenpeacea, Zelene akcije i Zelene Istre izveli prosvjednu akciju ispred zgrade HEP-a. Najveće okolišne organizacije snažno se protive planovima državne energetske tvrtke da produlji rad skoro 50 godina starog bloka termoelektrane u Plominu. Razvukavši 16-metarski transparent s porukom 'Čist ugljen je prljava laž!' na pet metara visine, poručili su da ne postoji prihvatljiva verzija elektrane na ugljen

U tijeku je javna rasprava o izmjenama okolišne dozvole kako bi TE Plomin 1 mogla biti u pogonu dodatnih 15 do 20 godina. Štetan plan, poručuju okolišne organizacije, potiho je podržalo i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike ne zatraživši da se za navedeni projekt provede postupak procjene utjecaja na okoliš.

'Kada je u ljeto prošle godine TE Plomin 1 izgorjela i nakon toga zatvorena, mi u Istri smo konačno odahnuli. Ta je termoelektrana zbog dotrajalosti trebala biti zatvorena još 2015., ali joj je Ministarstvo zaštite okoliša produljilo dozvolu za rad do kraja 2017. Držali smo da nitko normalan neće ponovno otvarati TE staru gotovo 50 godina jer bi modernizacija bila preskup i prerizičan projekt i s ekonomskog i ekološkog gledišta. Istra je 50-godišnji danak u zdravlju zbog ugljena platila i nastavit će ga plaćati sve dok bude radila TE Plomin 2. Stoga ponovno puštanje u pogon Plomina 1 ne dolazi u obzir. Nitko u Istri to ne podržava i učinit ćemo sve da to spriječim'“, poručila je Dušica Radojčić iz Zelene Istre.

Modernizacijom postrojenja ne bi se izbjeglo zagađenje zraka, prijevremene smrti i bolesti dišnog sustava, upozoravaju ekološke organizacije. Po utjecaju na zdravlje, okoliš i klimatske promjene ugljen je najštetniji fosilni energent, zbog čega zemlje diljem Europe zatvaraju postrojenja.

  • +11
Požar u termoelektrani Plomin Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

'Vidimo da je obnova prastarog Plomina 1 HEP-ov plan B za Plomin C. To je sad promjena ploče, nakon što se ranije tvrdilo kako to nije ekonomski prihvatljivo jer ugradnja filtera košta barem trećinu ukupne vrijednosti. Ali nikakvi filteri ne mogu filtrirati istinu da se ugljen ne plaća samo novcem nego i ljudskim zdravljem i životima. Pravi Plan B za sve Plomine su obnovljivi izvori energije, pogotovo sunce po kojemu smo u vrhu Europe, a tako malo ga koristimo. To je naša šansa, i energetska i razvojna, ne ugljen i to još iz uvoza! ', izjavio je Zoran Tomić iz Greenpeacea.

  • +3
Održan zajednički prosvjed Greenpeacea, Zelene akcije i Zelene Istre Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

'U posljednjih deset godina na čelnom mjestu HEP-a izmijenilo se čak šest osoba koje su na ovu poziciju bile imenovane od strane  pet Vlada s različitih strana političkog spektra. Uz sve ove promjene, jedna stvar u svim upravama HEP-a ostaje čvrsto ukorijenjena – opsesija ugljenom! HEP mora napokon prihvatiti da ugljen nema budućnost te prestati gubiti vrijeme na uzaludne projekte. Da su na vrijeme počeli iskorištavati potencijal energije Sunca i vjetra, sada nitko više ne bi razmišljao o ugljenu. HEP, kao javna tvrtka koja to mora i ostati, ima odgovornost da bude predvodnik tranzicije u niskougljično društvo. Plominu 1 tu nema mjesta!', istaknuo je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Predstavnici udruga pozvali su građane da se u iduća dva dana uključe u javnu raspravu i pomognu zaustaviti ostvarenje ovog skupog i štetnog projekta koji predstavlja i sigurnosnu prijetnju.

sve osim nogometa