ODLUKA ZA TRI MJESECA

Japanci optimistični, u HEP-u šute: Upitna sudbina Plomina C?

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 06.02.2017 07:03
  • Objavljeno 06.02.2017 u 07:03
Japanci optimistični, u HEP-u šute: Upitna sudbina Plomina C?

Japanci optimistični, u HEP-u šute: Upitna sudbina Plomina C?

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Jedan od ključnih projekata Vlade Zorana Milanovića, termoelektrana Plomin C pod velikim je upitnikom. Projekt vrijedan milijardu eura, a kojeg zajednički moraju provesti HEP i japanski energetski div Marubeni je na ledu, a Japanci bi čak mogli tužiti HEP zbog odustajanja u projektu

Tako se barem neslužbeno govori, a jedna i druga strana zasad su škrte na riječima no ne skrivaju da su međusobni odnosi narušeni. Upitali smo HEP: Što se događa s Plominom C i odustaju li od projekta.

U državnoj elektri odgovaraju kako je 'u tijeku je redefiniranje međusobnih odnosa između HEP-a i Marubenija, a konačan status projekta TE Plomin C bit će poznat u sljedeća tri mjeseca.'

Odnosi su vjerojatno poremećeni kada je Europska komisija u lipnju prošle godine projekt elektrane na ugljen ocijenila kao nedozvoljenu državnu potporu. Hiroshi Tachigami, predsjednik Marubeni Europowera, tvrtke s kojom je HEP krenuo u projekt prije dvije godine, za tportal je kazao kako Marubeni i dalje radi na Plominu zajedno s HEP-om, ali odbija govoriti o mogućoj tužbi.

'Vjerujemo da je taj projekt koristan za Hrvatsku i što se tiče okoliša, gospodarstva i energetske sigurnosti. Marubeni ga želi realizirati kako bi proširili svoje investicije u Hrvatskoj. Osobno vjerujem da je uspjeh Plomina C., koji je i važan za privlačenje novih investicija', rekao nam je Tachigami. Dodaje kako je za uspjeh Plomina ključna podrška Vlade te kako se nada će tu podršku zaista i dobiti.

Hiroshi Tachigami, predsjednik Marubeni Europowera

Hiroshi Tachigami, predsjednik Marubeni Europowera

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Sredinom 2012. HEP je započeo s izborom strateškog partnera za Plomin C, elektrane od 500 megavata vrijedne gotovo milijardu eura. Osim Marubenija, za posao su se javili konzorcij Abeinsa, Daewoo te Edison.

U rujnu 2014., Marubeni je izabran kao najbolji ponuditelj prema troškovima. S obzirom na to da projekt stoji već neko vrijeme, ne bi bilo iznenađenje da se Japanci odluče na tužbu kako bi nadoknadili troškove.

Za Plomin C nema niti puno mjesta u planovima Ministarstva zaštite okoliša i energetike koje vodi Slaven Dobrović. On radi na niskougljičnoj strategiji Hrvatske do 2030., koja ne predviđa korištenje fosilnih goriva u proizvodnji električne energije, odnosno gradnju niti jedne veće elektrane na ugljen ili plin.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!