PRIJETE NOVI BREIVICI

EK: Desni ekstremisti nikad jači od pada Hitlera!

29.01.2013 u 12:17

Bionic
Reading

Diskurs radikalne desnice potiče mržnju širom Europske unije i mogao bi naštetiti europskom projektu u okviru izbora za Europski parlament koji će se održati 2014. godine, upozorila je Europska komisija

Poniženja i uvrede upućene manjinskim skupinama poput Roma, muslimana, Židova i imigranata postaju uobičajena pojava dok izabrani politički dužnosnici pokušavaju pridobiti sve brojnije birače ukorijenjene u populističkim pokretima.

'Još od Drugog svjetskog rata ekstremističke i populističke snage nisu imale ovolik utjecaj na nacionalne parlamente kao što imaju danas. U nekim državama neonacisti su čak izabrani (u parlamente)', rekla je Cecilia Malmstrom, europska povjerenica za unutarnje poslove u ponedjeljak u Bruxellesu.

Njezina opaska stigla je dan nakon što je bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi pohvalio vladavinu bivšeg diktatora, fašista Benita Mussolinija, koji je progurao mnoštvo antižidovskih zakona prije nego je udružio snage s Hitlerom.

U međuvremenu grčka stranka Zlatna zora u ponedjeljak je proslavila ulogu netom preminulog utamničenog Nikolaosa Dertilisa, bivšeg vojnog oficira, u uspostavi brutalne diktature nakon puča iz 1967. Zlatna zora u priopćenju je proglasila Dertilisa 'izuzetnim Grkom i vojnikom koji je prolio krv' za domovinu.

Malmstrom je upozorila na opasnost da se rasistička i nacionalistička politika dublje ukorijene u Europski parlament nakon izbora 2014.

'Ne smijemo podcijeniti važnost onoga što bi to značilo za europski projekt', rekla je povjerenica.


Takav politički diskurs, koji pogoduje širenju nasilnog ekstremizma, mogao bi inspirirati 'usamljene vukove' na ubojstva, dodala je Malmstrom. Ustvrdila je da su organizirane terorističke mreže utrle put protagonistima poput Andersa Breivika, Norvežanina koji je 2011. ubio 77 ljudi.

Malmstrom je upozorila da je identificiranje takvih 'usamljenika' teško i zahtijeva usklađenije napore članova obitelji i lokalnih vlasti u detektiranju osumnjičenika.