topla bura

Dunja Mazzocco Drvar objašnjava meteorološki fenomen zbog kojega ni danas nećemo lakše disati

28.06.2019 u 12:55

Bionic
Reading

Na obali je zapuhala bura koja je donijela osjećaj ugode i manje vlage, pa se lakše diše. U razgovoru za tportal fenomen 'tople bure' objašnjava poznata RTL-ova metereologinja Dunja Mazzocco Drvar

'Osjećamo se ugodnije jer nema toliko vlage. Od vrućine i sparine koje je donijelo jugo, bura je to zamijenila osjećajem ugode zbog snižene vlage', kaže za tportal poznata RTL-ova metereologinja Dunja Mazzocco Drvar koja je objasnila fenomen tople bure.

Prema osnovama fizike zrak koji se spušta, objašnjava, grije se i isušuje. To je takozvani fenski vjetar kojega ima, ističe, i u Alpama.

'Zašto se grije? Kada se spušta s planine, primjerice Biokova, Velebita, on prelazi iz područja nižeg u viši tlak. Tamo gdje je viši, on se sabija. Slikovito to možemo objasniti na kutiji s bombonima ili pikulama koje se mogu slobodno kretati. No kada kutiju stisnemo, pikule imaju manje mjesta za kretanje, sve su bliže a time im se povećava i temperatura', slikovito objašnjava ova metereologinja.

  • +35
Toplinski val u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Potkrepljuje to i primjerima iz Makarske i Splita.

'U Makarskoj je u 4 sata ujutro uz južni vjetar bilo 25 stupnjeva i 82 posto vlage, a dva sata kasnije 'roknula' je bura koja je u međuvremenu imala snažan udar, nakon čega smo imali 30 stupnjeva i 31 posto vlage. Dakle, temperatura je porasla 5 stupnjeva, a vlaga se smanjila za 50 posto s promjenom smjera vjetra', ističe Mazzocco Drvar.

U Splitu je, dodaje, između 22 i 24 sata puhao južni vjetar, temperatura je bila 27 stupnjeva uz 74 posto vlage u zraku.

'I onda je krenula bura. Do 4 ujutro je tempertura narasla na 29,3 stupnja, a vlaga pala na 38 posto. To su današnji dokazi za fizikalno objašnjenje', kaže metereologinja dodajući kako je topla bura najobičniji fenski vjetar te da je zapravo ledena bura veći fenomen i teže ju je fizikalno objasniti.