izmijenjen kalendar

Državna matura trajat će pet dana dulje: Razdvojeni ispiti s najvećim brojem pristupnika

19.03.2021 u 11:44

Bionic
Reading

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja izmijenio je Kalendar provedbe državne mature tako što su razdvojeni ispiti s najvećim brojem pristupnika, zbog čega je provedba državne mature produljena za pet dana, priopćeno je u petak iz Centra.

Promjene su uvedene zbog epidemioloških mjera i temelje se na prošlogodišnja iskustva koja su se pokazala kao funkcionalno i optimalno rješenje. Novim Kalendarom, kojim se suglasilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, razdvojeni su ispiti s najvećim brojem pristupnika: hrvatski jezik, matematika i engleski jezik.

'Odluke vezane uz provedbu državne mature uvijek su osjetljive i nikada se ne donose preko noći. Tražila sam da se napravi analiza rizika na temelju broja ovogodišnjih pristupnika. Ovom izmjenom Kalendara provedbe državne mature u ljetnom roku maksimalno će se zaštiti pristupnici i svi nastavnici koji su neizostavni dio provedbe državne mature', istaknula je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić i dodala da izmjena neće utjecati na upise na visoka učilišta.

Razdvajanjem razina na ispitima s najvećim brojem pristupnika, provedba državne mature produljila se za pet dana, odnosno umjesto četiri tjedna provedbe državna matura u ljetnom roku provodit će se pet tjedana.

Prema novom Kalendaru, svi ispiti ljetnog roka provodit će se u razdoblju od 1. do 30. lipnja 2021. čime se završetak ljetnoga roka državne mature i objava konačnih rezultata pomiče za samo jedan dan. Objava konačnih rezultata ispita državne mature tako će biti 21. srpnja 2021., priopćeno je.