finiš školske godine

Poznati datumi državne mature; evo koje su ovogodišnje promjene

18.03.2021 u 19:32

Bionic
Reading

Epidemiološka situacija promijenila je i kalendar državne mature. Novi je plan dva i pol mjeseca prije prvih ispita

'To znači da će se ispiti, hrvatski jezik test A razine pisati jedan dan, test b razine drugi dan. Isto tako esej, razina A jedna, a razina B drugi dan. Isto vrijedi za engleski jezik i matematiku. U cilju su nam maturanti i svi nastavnici i osobolje koje sudjeluje u provedbi i njihovo zdravlje', objasnila je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić gosujući u RTL Danas.

Uz promjenu datuma održavanja pojedinih ispita, to znači i da će cijela matura trajati 5 dana dulje, do 30. lipnja. Konačni rezultati bit će objavljeni dan kasnije od planiranog, 21. umjesto 20. srpnja.

Pisanjem više i niže razine obveznih predmeta u različite dane, želi se smanjiti broj učenika koji će istodobno boraviti u školi i osigurati lakšu provedbu epidemioloških mjera.

Iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja kažu:

'U većini škola neće to puno rasteretiti jer u našoj školi većinom svi pišu višu razinu iz hrvatskog, 3-4 učenika pišu nižu. Obrnuto je iz matematike. Takva je situacija u većini škola', naglašava predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec.

Poručuje važno je voditi i računa o broju nastavnika koji trebaju nadzirati pisanje ispita, ali i o načinu organizacije nastave tog dana za druge učenike.

'Mi smo poslali 4 modela održavanja državne mature i ako dođe do promjenama situacije primjenjivat će se određeni modeli', kaže Katavić.