poginulo najmanje 70 ljudi

Dronovi u Nepalu traže nestale nakon najteže zrakoplovne nesreće, spasioci se pomoću užadi spuštaju u kanjon

17.01.2023 u 11:19

Bionic
Reading

Spasioci u Nepalu u utorak su podigli dronove i spustili se u 200 metara duboki kanjon u potrazi za posljednje dvije nestale osobe nakon najteže zrakoplovne nesreće u toj državi u posljednjih 30 godina u kojoj je poginulo najmanje 70 ljudi

Težak teren i teški vremenski uvjete ometaju potragu u Pokhari, gradu u središnjem Nepalu, polazište za ekspedicije na Annapurnu i poznati kružni trekking koji okružuje masiv Annapurne, desete najviše planine u svijetu čiji vrh doseže 8091 metar iznad mora. U nedjelju se u Pokhari, nekoliko minuta prije slijetanja, srušio zrakoplov tipa ATR 72 u vlasništvu kompanije Yeti Airlines.

Vremenski uvjeti su bili povoljni, a spasilačke ekipe su u ponedjeljak uspjele pronaći obje crne kutije putničkog zrakoplova. Podaci kutije koja bilježi podatke o letu te druge koja snima razgovore iz pilotske kabine s kontrolom leta mogli bi pomoći istrazi da odredi uzrok pada aviona koji se srušio u nedjelju po vedrom vremenu malo prije predviđenog slijetanja u zračnu luku turističkoga grada Pokhare.

  • +2
Zrakoplovna nesreća u Nepalu Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

"Trenutno je gusta magla. Šaljemo spasioce u kanjon u koji se zrakoplov strmoglavio i buknuo u plamenu, spuštaju se pomoću užadi na dubinu od 200 metara", rekao je policijski dužnosnik Ajay K.C.

"Među putnicima je bilo i male djece. Postoji mogućnost da su izgorjeli i da ih nećemo pronaći. Nastavit ćemo ih tražiti", dodao je. U bolnicu u Katmandu je u ponedjeljak prevezeno 48 tijela na obdukciju, dok su 22 tijela predana obiteljima u Pokhari. Tijela su prevezena helikopterom Mi-17 nepalske vojske. ATR 72 je regionalni linijski putnički zrakoplov koji se izrađuje u Francuskoj. Pogone ga dva turbo-propelerna motora učvršćena ispod krila.

  • +17
Zrakoplovna nesreća u Nepalu Izvor: Profimedia / Autor: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Motore za zrakoplov proizvodi kanadska kompanija Pratt & Whitney. Francuski i kanadski istražitelji su objavili da žele sudjelovati u istrazi o uzroku nesreće. U zrakoplovu koji je letio od Katmandua do Pokhare bilo je 57 nepalskih državljana, petero Indijaca, četiri Rusa, dva državljana Južne Koreje te po jedna osoba iz Argentine, Irske, Australije i Francuske.