GRAĐANI, OPREZ!

Dramatičan porast broja provala na sjeveru Zagreba

08.03.2013 u 16:38

Bionic
Reading

Građani iz sjevernog dijela Zagreba, točnije iz podsljemenske zone, požalili su se ovih dana na činjenicu da su u posljednje vrijeme učestale provale u njihove obiteljske kuće. Navodno su se u nekim kućama provalne krađe događale po nekoliko puta. Iz Policijske uprave zagrebačke potvrdili su negativan trend, uz navođenje podatka da se prošle godine na tom području dogodilo 19 provala u domove, dok je samo u prva dva mjeseca ove godine zabilježeno već 11 provalnih krađa

Provalne krađe događaju se uglavnom vikendom, kad se vlasnici obiteljskih kuća zapute nekamo na odmor i najčešće u vrijeme prikazivanja TV Dnevnika, kad je na ulicama jako malo prolaznika, potvrdili su tportalu anonimni žitelji podsljemenske zone.

Provalnici navodno ulaze obijajući prozore, navode dalje žitelji koji iz razumljivih razloga zahtijevaju anonimnost. Upozoravaju i kako čak ni ugrađeni protuprovalni alarmi i činjenica da nekoga ima u kući ne sprječavaju lopove u kriminalnom naumu. Na meti su im novac i zlatnina, ali i lako prenosiva tehnika poput laptopa.

Iz Policijske uprave zagrebačke (PUZ) potvrdili su kako je XV. gradska četvrt Podsljeme prošle godine bila jedna od najsigurnijih jer je zabilježen najmanji broj provala u domove, ukupno njih 19. Samo u dva mjeseca ove godine dogodilo se 11 provala.

I prema Izvješću o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja u radu PU zagrebačke u 2012. očit je porast provala u domove. Na području koje pokrivaju zagrebački policajci evidentirano je 12,7 posto provala u domove više nego u 2011, porasle su za 2,6 i sve krađe, a posebice su, za 9,3 posto, u porastu džepne krađe.

Kad su provale u domove u pitanju, uz uobičajene savjete koje stalno ponavljaju, iz policije i upozoravaju kako je 'inače riječ o kaznenim djelima koja utječu na subjektivnu sigurnost građana na koja se može utjecati i minimalnim mjerama samozaštite'. 'Najjednostavnija je mjera – dobrosusjedski odnosi, odnosno dobrosusjedski nadzor na koji MUP poziva već godinama', poručuju iz PUZ-a.

Uz činjenicu da je provala sve više, građani su se požalili i kako sumnjaju u dovoljnu 'ekipiranost' zagrebačke policije. I u tom smislu PUZ poziva na suradnju.

'Sprečavanje i otkrivanje ove vrste kaznenih djela nalazi se prvenstveno u suradnji policije i građana u smislu pravovremene dojave ne samo o 'provali u tijeku', nego i o uočavanju bilo čega sumnjivog u susjedstvu. Dakle, policija ne samo da mora postupati po svakom pozivu, nego i računa na poziv građana, a tako i na indirektnu pomoć u smislu zaštite interesa dojavitelja', poručuju iz policije.


Doduše, i oni se žale kako postoje 'određeni problemi' tijekom kriminalističkog istraživanja u trenutku kad se (i ako se) pronađe i uhiti počinitelj s otuđenim predmetima.

'Većina građana ne čuva račune i slično vezano uz tehničku robu, ne znajući npr. serijski broj i slično. Zato, dobro je sačuvati prateće papire uz predmet, možda i fotografirati predmete, sve kako bi se kasnije upotrijebilo kao dokaz na mjerodavnom odvjetništvu, odnosno kako bi se ukradeni predmet vezao (i vratio) uz djelo, oštećenu osobu i počinitelja', ukazuje policija.

Za kraj daju i dodatne savjete po kojima u slučaju provale ništa ne treba dirati, nego je nužno odmah pozvati policiju kako bi se mogli pronaći korisni tragovi te još jednom pozivaju na razmišljanje o samozaštitnom ponašanju građana te na suradnju s policijom.