DIP OBJAVIO LISTE

[DOKUMENT] Zagreb je pred povijesnim izborom: Deset kandidata u utrci za Bandićevog nasljednika; gužva je i za Skupštinu. Donosimo vam kompletne liste

04.05.2021 u 11:47

Bionic
Reading

Utrka za pozicijama na lokalnim izborima ušla je u završnu fazu, za manje od dva tjedna izlazimo na birališta i biramo gradonačelnike, načelnike, župane te zastupnike u gradskim i županijskim skupštinama. Potpisi su predani i poznati su svi kandidati koji izlaze na izbore, pa tako i konačne liste kandidata za gradonačelnika Zagreba i Skupštinu u Ćirilometodskoj

Ovi lokalni izbori u Zagrebu presudni su za određivanje smjera u kojem će glavni grad Hrvatske ići sljedeće četiri godine. U metropoli je ukupno deset kandidata za mjesto koje je gotovo dva desetljeća pripadalo Milanu Bandiću.

Iako je tu ambiciju na početku iskazivalo i više kandidata, nisu svi uspjeli sakupiti dovoljan broj potpisa za kandidaturu.

Kandidati su ušli u predzadnju etapu natjecanja prije konačne utakmice 16. svibnja. Grad je oblijepljen plakatima, obiđene su gradske četvrti, a poznati su i favoriti.

U glavnom gradu to je, sudeći prema predizbornim anketama, Tomislav Tomašević (Možemo!, Zagreb je naš, Nova ljevica, ORaH, Za Grad), kojem je izgledan ulazak u drugi krug.

No tko će s njim u borbu jedan na jedan, još je poprilično neizvjesno. Najviše šansi imaju Davor Filipović (HDZ, HSLS, HSU), Joško Klisović (SDP), Jelena Pavičić Vukičević (Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti), Vesna Škare Ožbolt (nezavisna lista) i Miroslav Škoro (Domovinski pokret, Zelena lista).

Osim njih, Zagrepčani će u nedjelju 16. svibnja birati između Zvonimira Troskota (Most), Anke Mrak Taritaš (Glas, Demokrati), Davora Nađija (Fokus) i Željka Tokića (kandidat grupe birača).

Kandidati za gradonačelnika Zagreba by Tportal.hr on Scribd

Kandidacijskih lista za Gradsku skupštinu Grada Zagreba znatno je više – njih 22.

Osim onih koje smo spomenuli i koji imaju kandidate za mjesto gradonačelnika, tu je njih još 12 koji idu samo na izbore za Skupštinu. U Ćirilometodsku tako žele (abecednim redom) sljedeće stranke i nezavisne liste: Agrameri, čiji je nositelj liste Goran Jelić, koalicija Autohtone hrvatske seljačke stranke, HSS-a Stjepan Radić, Hrvatska radićevska stranka, Promijenimo Hrvatsku i Hrvatska stranka svih čakavaca i kajkavaca s nositeljem liste Ljubomirom Majdandžićem, Blok umirovljenici zajedno (nositelj liste Milivoj Špika), Centar (Dalija Orešković), HNS (Željko Uhlir), Hrvatski suverenisti u koaliciji s Hrastom, Hrvatskom konzervativnom strankom, strankom Neovisni za Hrvatsku, HSP-om i Generacijom obnove (Željko Sačić), Reformisti (Tihomir Novotni), Nezavisna lista Tomislava Stojaka (Tomislav Stojak), Pokret za modernu Hrvatsku (Damir Gašparović), Radnička fronta (Mate Kapović) i Zagorska stranka za Zagreb (Ljubomir Puljić).

Kandidacijske liste za Gradsku skupštinu Grada Zagreba by Tportal.hr on Scribd