ozbiljni dugovi

Troskot bi uveo četiri razine revizije: 'Zagreb je dužan minimalno pet milijardi kuna'

03.05.2021 u 15:10

Bionic
Reading

Kandidat Mosta za gradonačelnika Zagreba Zvonimir Troskot ustvrdio je u ponedjeljak da javnosti nije rečena prava istina o dugu Grada Zagreba, jer oko 600 milijuna kuna koje stalno spominje Jelena Pavičić Vukičević nije stvarni dug, koji minimalno iznosi pet milijardi kuna

Kad obnašateljica dužnosti gradonačelnice Pavičić Vukičević govori o zagrebačkim financijama imate dojam da je kao "Alisa u zemlji čudesa" jer tvrdi da je financijsko stanje dobro, a Grad je zapravo u ozbiljnim dugovima. Prema mojoj procjeni kao dugogodišnjeg revizora, Zagreb je dužan minimalno pet milijardi kuna, rekao je Troskot na konferenciji za novinare na Zrinjevcu.

Poručio je da bi kao gradonačelnik pokrenuo "snažne kontrolne mehanizme" na rashodovnoj i prihodovnoj strani proračuna jer su nalazi revizije pokazali da Grad ima ozbiljnih problema s naplatom potraživanja. Revizija je našla milijardu i pol kuna nenaplaćenih potraživanja i to ne prema građanima, nego prema tvrtkama s kojima Grad surađuje, kaže Troskot.

On bi uveo četiri razine revizije za nadgledanje Gradske uprave i Zagrebačkog holdinga i osnovao Ured za sprječavanje pranja novca.

"Vanjsku reviziju, internu reviziju koja će pregledavati unutarnje procese, kao što su prodaja i nabava imovine, reviziju za trošenje novca povučenog iz EU-ovih fondova, te državnu reviziju”, rekao je.

Troskot bi detaljno analizirao prihode, rashode, obveze, kamatno opterećenje i tijek novca, a rezultate analize i stvarno stanje gradskih financija objavio na mjesečnoj bazi.

"Ispred zgrade Gradske uprave instalirat ćemo digitalni pano na kojem ćemo javnost obavještavati o prihodima, rashodima, dobiti, investicijama i zaduženju Grada. Svaku fakturu ćemo transparentno prikazivati građanima", poručio je.

Uz takav pristup vođenju financija, izvukao bi Zagreb iz velikog duga i gliba u kojem se nalazi, kaže Troskot ističući da je 10 godina radio u najvećim svjetskim revizorskim tvrtkama, gdje je nadzirao i revidirao financije tvrtki koje su po veličini prihoda i broju zaposlenika veće od Gradske uprave i Zagrebačkog holdinga zajedno.