BALVAN REVOLUCIJA NA KOSOVU

Dogovor postignut, ali barikade ne žele maknuti

05.08.2011 u 22:47

Bionic
Reading

Predstavnici srbijanske vlade zatražili su u petak od lokalnih Srba na sjeveru Kosova da uklone barikade i poštuju sporazum postignut s KFOR-om, ali su lokalni Srbi odbili ukloniti barikade

Šef beogradskog pregovaračkog tima za dijalog s Prištinom Borislav Stefanović pozvao je Srbe da prihvate sporazum koji je KFOR postigao s predstavnicima srbijanske vlade i predstavnicima kosovske vlade o rješenju krize na sjeveru Kosova te da uklone barikade.

On je izjavio da postignuti privremeni sporazum koji će važiti do 15. rujna nije idealan, ali ih je pozvao da unatoč njegovim manjkavostima poštuju sporazum. Naglasio je da ako to ne učine neće biti daljnjih pregovora s predstavnicima međunarodne zajednice.

"Sporazum nije idealan, razgovarali smo u lošim okolnostima", rekao je Stefanović. Pojasnio je da dogovor u vezi s prijelazima Brnjak i Jarinje predviđa da tamo nema albanskih carinika, nema ROSU specijalaca i nema simbola Kosova.

"Na prijelazu Brnjak bit će policajci kosovske policije iz Zubinog Potoka, 28 Srba i trojica Albanaca", rekao je Stefanović.

On je okupljenim građanima na barikadi u mjestu Rudare, najvećoj barikadi gdje je cesta u potpunosti blokirana, rekao da je "ovo najteži dan od kako traje kriza, jer se odlučuje što će biti sutra".

U Leposaviću, gdje je također postavljena jedna barikada, promet se odvija naizmjenično, dok je u Zupču kod Zubinog Potoka za promet otvorena samo jedna traka.

"Sporazum koji smo postigli podržala je vlada i predsjednik Srbije Boris Tadić. Mirnim putem možemo braniti legitimne interese", rekao je srbijanski ministar za Kosovo Goran Bogdanović na barikadi okupljenim Srbima u mjestu Rudare te ih pozvao da podrže sporazum.

KFOR očekuje smirivanje stanja i uklanjanje barikada na sjeveru Kosova, nakon što je postignut dogovor, te smatra da će taj dogovor doprinijeti da se kroz dijalog dođe što prije do rješenja otvorenih pitanja Beograda i Prištine.

Postignuti sporazum predviđa način funkcioniranja prijelaza Jarinje i Brnjak nad kojima će KFOR zadržati kontrolu. Blokade s cesta trebaju biti uklonjene a sloboda kretanja ponovno uspostavljena.