politički sukob

Dodatno produbljen rascjep španjolske vlade i katalonskih stranaka za nezavisnost

16.05.2019 u 11:59

Bionic
Reading

Odnos Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE), koja je u travnju pobijedila na parlamentarnim izborima u Španjolskoj i kojoj treba podrška manjih stranaka za formiranje vlade, dodatno se zaoštrio s katalonskim strankama za nezavisnost nakon što su one u četvrtak odbile socijalističkog kandidata kao predstavnika Katalonije u gornjem domu španjolskog parlamenta

Miquel Iceta, član PSOE-a u Kataloniji, kandidat je za ulazak u gornji dom parlamenta u Madridu na temelju rezultata izbora održanih 28. travnja. U gornjem domu španjolskog parlamenta zastupljeno je 17 pokrajina. No da bi Iceta mogao preuzeti senatorsko mjesto potrebno je odobrenje katalonskog parlamenta u Barceloni, u kojemu nije prošao kao kandidat. Protiv njega je bilo 65 zastupnika, 39 ih se suzdržalo od glasovanja, a 25 ga je podržalo.

Njegova kandidatura je pala jer su protiv njega bile tri katalonske stranke za nezavisnost koje imaju više od polovice mjesta u parlamentu u Barceloni. One su ga odbile podržati jer aktualna socijalistička vlada odbija ideju dogovornog i priznatog referenduma o nezavisnosti Katalonije, pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika, i jer odbija razgovore o puštanju na slobodu pritvorenih katalonskih dužnosnika, optuženih za pobunu protiv Španjolske nakon organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017.

Taj je referendum bio zabranio ustavni sud. Dosad se nikada u posljednjih 40 godina, od kada je uvedena demokracija u Španjolsku, nije dogodilo da neki regionalni parlament odbije ratificirati kandidata za senatora u Madridu.

'Ovo nije bilo ulaganje veta na Icetu, nego na suživot i dijalog', izjavio je socijalistički premijer Pedro Sánchez, koji je u travnju dobio novi mandat za sastavljanje vlade nakon što je u lipnju 2018. postao premijer.

Na premijersko mjesto je došao izglasavanjem nepovjerenja prethodnoj konzervativnoj vladi, u čemu su ga bile podržale katalonske stranke. Zastupnik katalonske stranke Zajedno za Kataloniju, Albert Batet, rekao je: 'Previše su naviknuti da Madrid zapovijeda, a da se Katalonija pokorava'-

Upravo bi katalonske stranke mogle imati ključnu ulogu u nastojanju socijalističkog Sáncheza da u nadolazećim tjednima formira vladu. Njegov PSOE je na izborima u travnju dobio 123 zastupnika, a za sastavljanje vlade potrebno mu ih je 176, u parlamentu s 350 mjesta. PSOE niti u potencijalnoj koaliciji s lijevim Podemosom ne dolazi do tog broja pa bi za stvaranje velike lijeve koalicije mogao biti presudan glas katalonskih stranaka.

One su, međutim, još u veljači već bile srušile proračun manjinske socijalističke vlade za 2019. pa je Sánchez bio sazvao prijevremene parlamentarne izbore održane u travnju. Katalonske stranke i dalje inzistiraju na referendumu o nezavisnosti, a Sánchez to odbija. Diljem Španjolske se 26. svibnja održavaju regionalni i lokalni izbori, kao i oni za Europski parlament.