HZZO NEMA MILOSTI

Dijalizirane traumatiziraju zbog 15.000 kuna uštede

28.02.2013 u 16:23

Bionic
Reading

Da su pacijenti u Hrvatskoj za mnoge samo brojevi, pokazalo se nažalost i u slučaju onih koji boluju od bubrežnih bolesti, a potrebna im je dijaliza. Uza sve muke koje zbog tih bolesti prolaze, ispada da su zbog propisa pravi 'sretnici' oni koji u sredini gdje žive zajedno čine jednoznamenkasti broj. Rijetki su takvi, tek otočani

'Za otočane je utvrđen poseban standard radi financijske neodrživosti provođenja hemodijalize za mali broj korisnika na otoku. Napominjemo da se uvećana cijena primjenjuje ovisno o broju osiguranih osoba na hemodijalizi, te da je cijena za deset i više osiguranih osoba ista kao i za ostale izvanbolničke dijalize', odgovor je HZZO-a svima onima, naročito Goranima, koji se ovih dana pitaju zašto se postupci dijalize otočanima vrednuju dvostruko više nego njima.

Umjesto 145.000 plaćat će 130.000 kn

HZZO će KBC-u Rijeka plaćati po istoj cijeni kao iugovornim zdravstvenim ustanovama u cijeloj Hrvatskoj, dakle 783 kune zajedan postupak. S obzirom da svaki pacijent mjesečno obavi 13postupaka, za 12 pacijenata iz Gorskog kotara mjesečno će biti izdvojeno122.148 kuna. HZZO je organizirao prijevoz za desetero delničkihpacijenata sanitetskim vozilom, i to tako da u jednoj vožnji putuje 3-4pacijenta, a za dvoje je osigurao javni gradski prijevoz. Izračunali suda će ih to ukupno doći između 7.000 i 8.000 kuna mjesečno. Pridodamo litaj iznos onome za dijalize, dobijemo cifru od oko 130.000 kuna.Usporedbe radi, HZZO je ranije, po 20 posto većoj cijeni, izdvajao145.080 po dijalizi za 12 pacijenata u Delnicama.

Otkako je privatna Poliklinika za dijalizu u Delnicama njemačkog medicinskog poduzeća Fresenisus Medical Care od 1. veljače zatvorena, 12 pacijenata iz Gorskog kotara 13 puta, koliko im je mjesečno potrebno, bili su prevoženi na dijalizu u KBC Rijeka. Jedan od njih, u dobi od 82 godine, teško se nosio sa situacijom pa je popio veću količinu tableta, no liječnici su mu uspjeli spasiti život. Njegovoj sestri također je potrebna dijaliza i jako ju je potresao bratov čin.

Gorani su na nogama. Josip Brozović, sin jednog od dvanaestorice bolesnika, otišao je korak dalje pa je Županijskom državnom odvjetništvu podnio prijavu protiv svih čelnika goranske lokalne samouprave, župana Primorsko-goranske županije i HZZO-a. U borbi za svog bolesnog oca, on ne gubi nadu da će se iznaći rješenje za ponovnim otvorenjem dijalize u Delnicima.

Istome se nada i Nada Radin, direktorica Poliklinike.

'HZZO nam je 3. lipnja 2011. preko noći smanjio cijenu za 20 posto po tretmanu. Krajem te godine predloženo je da se cijena vrati na staro i još se nadam će biti sluha. Najam prostora od 400 kvadrata plaćali smo Domu zdravlja PGŽ 17.000 kuna, a režije su iznosile od 24.000 pa do 50.000 kuna mjesečno', rekla nam je Radin, objašnjavajući da Poliklinika nakon smanjenja sredstava za tretmane više nije mogla funkcionirati.

Za nesposobnost adekvatne skrbi bolesnih mještana Gorani prozivaju sve, od HZZO-a, preko župana do predstavnika goranskih lokalnih samouprava. Naročito ih smeta što je HZZO smanjio cijenu tretmana dijalize, što se pacijente svaki drugi dan po snijegu od dva metra prevozilo u Rijeku, za što uz četiri sata provedena na dijalizi gube još toliko vremena, kao i činjenica da se za isti tretman za pacijenta koji boluje na otoku izdvaja duplo više novca.

Na žurnim sastancima goranskih čelnika i župana s direktoricom Poliklinike očito se raspravljalo i o mogućnosti da oni izdvoje sredstva za opstanak Poliklinike u Delnicima, jer gradonačelnik Delnica Marijan Pleše jasno kaže da potrebnih 180.000 kuna nema cijeli Gorski kotar, a kamoli sam Grad Delnice. Upoznat je s visokim troškovima Poliklinike, no napominje da Domom zdravlja Delnice, u sklopu kojeg se na prvom katu nalazi Poliklinika, a koji je napravljen dobrovoljnim prilozima Gorana, upravlja županijski Dom zdravlja.

Vidoje Vujić, obnašatelj dužnosti župana Primorsko-goranske županije, svima je obećao da neće odustati od dijalize u Delnicama te da se intenzivno radi na pronalasku rješenja, no rezultata još nema.

Dok se Pleše pita 'zašto nas se diskriminira', poručuje da 'ne može država vježbati zakonsku regulativu na njima Goranima' i traži da se zbog podzemlja, klime, broja stanovnika i općeg stanja u Gorskom kotaru vrati 20 posto novca po dijalizi ili da se Gorane stavi u poseban status kao otočane, HZZO jasno poručuje da se to neće dogoditi.
U HZZO-u žale što je zatvaranje dijalize u Delnicama dovelo do ogorčenja pacijenata te poručuju da su smanjenjem cijene u Delnicama samo izjednačili cijenu s ostatkom Hrvatske (izuzev otočana).

'HZZO je osigurao sanitetski prijevoz za osiguranike te dogovorio prihvat pacijenata s KBC-om Rijeka, i to je najviše što je u okviru svojih nadležnosti mogao napraviti po zatvaranju Poliklinike', stoji u priopćenju HZZO-a. Dodaje se da je u nadležnosti HZZO-a plaćanje zdravstvene zaštite, a njeno organiziranje u nadležnosti područne samouprave. Iz HZZO-a poručuju i to da je 'dijaliza u Delnicama samo jedna od podružnica velikog privatnog provoditelja dijalize u Hrvatskoj, koji je odlučio zatvoriti dijalizu jer na njoj ne može ostvariti dobit'.